Buffé Sida 1
Av Lars och Berit Paulsson medelhavslax Lördagskv
äll med några vänner eller bara med familjen framför teven: lite extra gott vill vi äta och dricka. Lars och Berit Paulsson är två verkliga matproffs som i varje nummer serverar lördagsrätter som har det lilla extra. "Saffran, fräscha grönsaker och örtkryddor ger laxen en ljuvlig doft och smak av Medelhav. En lättlagad rätt även om det ingår ganska många ingredienser; perfekt bjudmat då laxen går mycket bra att förbereda. Till chokladmoussen har jag lånat en del från den italienska desserten tira mi su, som t ex mandel, kaffe och färskost (kesella). Resultatet blir uppskattat". MEDELHAVSLAX MED FÄNKÅLS - PYTT & SAFFRANS SÅS FÖ R 4 PERSONE R 1 bit skinn- och benfri laxfilé, 600-700 g finrivet skal av 1 apelsin 2 msk hackad persilja 2 msk ströbröd 1 msk olja 1 tsk salt 1 krm svartpeppar SAFFRANSSÅS : saften av 1 apelsin + vatten 1 dl vitt vin 2 dl vispgrädde 1 msk vetemjöl Vi 3. Blanda apelsinriv, fiskbuljongtärning Vi paket saffran å % g 1 msk tomatpuré Vi tsk stött rosmarin FÄNKÅLS PYTT : 1-2 fänkål, ca 350 g 1 paprika 2 salladslökar eller 1 pur jo 1-2 vitlöksklyftor olja till stekning salt, peppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 225°. 2. Skär laxen i fyra portionsbitar. Lägg dem på ett smort ugnssäkert fat. persilja, ströbröd, olja, salt och peppar till en smulig röra. 4. Fördela röran jämnt över laxskivorna. 5. Saffranssås: Mät upp mängden apelsinsaft. Fyll på med vatten så det blir 1 dl. 6. Vispa ihop apelsinsaft, vin, grädde och mjöl i en kastrull. Låt det koka upp. 7. Vispa ner buljongtärning, saffran, tomatpuré och rosmarin. Koka såsen försiktigt i 3-5 minuter. Smaka av med salt och peppar. 8. Fänkålspytt: Ansa/kärna ur grönsakerna. Skär dem i tärningar/bitar. Hacka vitlöken. 9. Stek laxen ca 10 minuter mitt i ugnen. 10. Stek under tiden grönsakerna i olja tills de är mjuka. Salta och peppra. Värm såsen. 11. Servera med t ex kokt ris och garnera gärna med apelsinklyftor och färsk rosmarin. Tips! Du kan förbereda anrättningen ända fram till och med punkt 8. MANDELCHOKLADMOUSSE FÖ R 4 PERSONE R 100 g mörk blockchoklad ägg 2 1 dl kesella gourmet 1 dl vispgrädde 2 tsk snabbkafFe 1 % dl mandelbiskvier ev 1 msk kaffe-likör GÖ R SÅ HÄR : 1. Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller över vattenbad. 2. Dela äggen. Spar vi torna i en skål för sig. Rör ner gulorna i chokladen, en i taget. Tillsätt kesellan. 3. Blanda grädde och kaffepulver. Kaffet löser sig i grädden. Vispa det tjockt. Vispa äggvitorna till hårt skum. 4. Vänd ner den vispade gräd