Buffé Sida 1
hjärta. Den unge chilenske praktikanten får lära
sig mycket matnyttigt. Det finns plats för mycket skratt och matglädje mellan lunch- och kvällsruscherna. I dag talar många kollegor med respekt om Karins gröna kök. Tevetittarna har också kunnat följa hennes matlagning i TV4 under året. -Mat ska vara vacker och ha friskhet och syra kvar. Jag använder gärna citronskal i såser, det piggar upp, berättar Karin. Men var smak har sin plats. Karin tycker inte att man ska överkrydda. Ett lamm ska till exempel smaka lamm och inte bara rosmarin. På Oland kryddar dessutom djuren "sig själva". Sommartid betar lammen ute på ängarna och då är markerna fulla av vilda örter. Karin är en kunnig och entusiastisk trädgårdsmästare. När man hör henne tala om olika kryddor och odlingsmetoder börjar snålvattnet nästan rinna. Texten fortsätter på sidan 8 KYCKLING MED LIME- & KOKOSSÅS FÖR 4 PERSONE R 4 kycklingbröst V2-I liter hönsbuljong 2 krukor färsk basilika 1 vitlöksklyfta 100 g sötmandel 100 g rumstempererat smör 1 tsk rivet citronskal 1 msk riven parmesanost 1 zucchini, ca 300 g, salt, peppar TILL SÅSEN : saft och skal av 1 lime 5 limeblad (eller ytterligare 1 lime) 1 kvist limegräs (eller citronmeliss) 1 burk kokosmjölk (se tips) 2 tsk ingefära 1 finhackad chilifrukt (eller V2-I tsk sambal oelek) V2-I tsk brun farin 2 msk créme fraiche, ev salt GÖR SÄ HÄR : 1. Lägg kycklingbrösten i en gryta och fyll på med hönsbuljong så att den täcker brösten. Sjud filéerna på svag värme i 10 minuter. Låt brösten svalna i spadet. 2. Finhacka basilika, vitlök och mandlar. Blanda med smöret. Rör ner citronskal och parmesanost. Salta och peppra. 3. Gör ett snitt i sidan på kycklingbrösten. Lägg en klick fyllning i varje bröst. 4. Hyvla zucchinin i långa skivor med en osthyvel. Linda dem runt brösten. 5. Koka hönsbuljongen tills hälften återstår. Finhacka lime (skal, blad, gräs). Rör ner samtliga såsingredienser i buljongen och låt småputtra i ca 10 minuter. Smaka av med ev salt. 6. Servera kycklingbrösten uppvärmda (i ugnen eller mikron) med såsen och t ex stekta nudlar (gärna thainudlar) och strimlade grönsaker smaksatt med t ex söt chilisås och rostade sesamfrön. Tips! Egen kokosmjölk: Koka 100 g kokosflingor i 3 dl vatten. Sjud i 5 min. Sila genom sil eller mixa alltsammans.