Buffé Sida 1
Av Jan Samuelson Hur långt från Medelhavet ska ma
n våga sig för att hitta ett passande vin till Berits Medelhavslax? Borde vi följa den gamla regeln att söka ett vin med samma ursprung som receptet; alltså ta något spanskt eller möjligen italienskt för att matcha smaknyanserna av apelsin, rosmarin, fänkål samt saffran - denna vinets lömska lilla fiende. Å andra sidan står vinvärlden i dag mera vidöppen än någonsin. Det enda som sätter några gränser nu är den personliga smaken, och så ekonomin förstås. Den som tänker på den senare kan göra ett kap: Prinz Ottonel från Österrike (nr 2956, 45 kr). Vinet är nu helt torr t i stilen och med sin friska kryddighet alltid en pålitlig följeslagare till lax i de flesta former, tom rökt eller gravad. För den som vill slå på litet större är 1992 Beringer Fumé Blanc, från Napa Valley i Kalifornien (nr 6881/ 8/ft/kr) rätt svårslaget; ett smakiikt,^ torr t Sauvignon Blanc-vin med"Crmis och exotisk frukt och en fatkaraktär som inte ens en överdos saffran kan ta kål på. Med Prinz Ottonel snuddade vi vid Italien och vinmakaren på Beringer lystrar faktiskt till det italienska efternamnet Sbragia. Till desserten - och den söta sherryn Bristol Cream (nr 8228, 84 kr/44 kr) når vi dock nästan ända fram till Medelhavet. Om vi inte spränger gränserna igen och lyxar till oss med en oemotståndlig romlikör från Martinique: Créole Schrubb (nr 640, 251 kr) MÅNADENS HOJ DAR VIN : I början av april kom 24 000 buteljer av 1990 Candido Salice Salentden, biskvierna och till sist äggviteskummet. Smaka ev av med lite kaffelikör. 5. Häll upp i portionsglas och ställ att stelna i kylen, det tar ca 30 minuter. Lars Paulsson är specialiserad matfotograf med många kokböcker bakom sig. Berit är tävlingsmeriterad matskribent med uppdrag för såväl SvD som Allt om Mat. Buffé 1/199 5 ino Riserva från Apulien (nr 7570, 58 kr), ett kalasfynd med varmt sydländsk och kryddig ton samt druvan Negro Amaros inbyggda fatkaraktär. Och missa inte 1993 Filet vorn Gm ner Veltliner (nr 5989, 64 kr) varav 12 000 buteljer släpps den 24 april. Österrike är på gång! Jan Samuelson är välkänd vinskribent från bl a tidningarna Bon Appétit och Gourmet. 11