Buffé Sida 1
från Utanför Motala ligger Sveriges enda gårdsbry
ggeri. Litet och lokalt som sig bör. Där görs rena "sprättölet", långt ifrån jättarnas kemikaliska fabriker. Av Josephine Carr Foto: Pepe Nilsson Bryggarfarairjen kommer från Stockholm, jästen från Danmark, malten och kapsylerna från Finland, humlet från Tyskland och backarna från Norge. Men Östgöta Stark är ändå ett äkta lokalt öl från familjen Rösings gårdsbryggeri. För anrika Nordsjö gård har det betytt ett uppvaknande ur törnrosasömnen. Gården, vars äldsta delar är från 1500talet, har varit med om många olika turer, bland annat har där drivits ett gårdsmejeri. Men när stockholmarna Marie och Peter kom till gården en vårdag för sju år sedan stod mejeriet stilla. Lantbruksutbildade Peter såg möjligheter att förädla skogen som hörde till. BÖRJADE MED VIN När gården väl var köpt hittade Marie och Peter ett gammalt recept på det vita vinbärsvinet Nordsjö Skum. Det visade sig att gården faktiskt haft egen tillverkning av vin fram till 1953. Kung Gustav V, som jagade i trakten, hade blivit så förtjust i vinet på 1920-talet att han gav Systembolaget rätt att sälja vinet till hela "folket". -Vi testade att göra ett 30-tal olika vinvarianter, men det kändes fel någonstans. Så vi tänkte om och började snegla mot öl istället, berättar Marie. Ostgötabygden var tidigare känd för sina lokala bryggerier, men de sista flaskorna Motala Pilsner bryggdes 1959. Sedan dess har inte östgötarna haft något eget öl att skryta med. ÖL I MEJERILEDNINGARNA Förra våren lämnade Marie och Peter in en ansökan om ölframställning till Socialstyrelsen. I maj samma år påbörjade de arbetet med att skaffa fram utrustning och att bygga om. Idén var att delvis använda det gamla mejeriets lokaler och utrustning. Samtidigt började paret Rösing att läsa in sig på öl. Ingen av dem Buffé 1/199 5 Motala kunde nämligen ett skvatt om öl. Men friskt vågat, hälften vunnet. Målet var att göra ett ljust, fylligt helmaltsöl med uppfriskande beska. När Marie och Peter planerade som mest fick de kontakt med Donald Broady, som varit bryggmästare på bryggeriet i Motala. Han erbjöd sig att hjälpa till, och det var nog tur det. Sedan ett par månader sköter familjen allt från inköp av jäst till leveranser i Stockholm. Äldste sonen Nils, 18 år, tar hand om försäljningen till restauranger i trakten. De andra barnen hjälper till på lov och helger. Till och med den napolitanska mastiffhunden Sune är engagerad i bryggeriet. Han vaktar bryggeri lokalerna nattetid. ÖSTGÖTA STARK PÅ SYSTEMET Intresset för Östgöta Stark verkar vara stort. Nyligen har ölet introducerats på systembolag i bland annat Stockholm och i östgötatrakten. Peter funderar på att brygga folköl som nästa steg, och det kan innebära att stora handlare far sitt eget öl, men ännu så länge så är det starköl som gården lever på. Det är få förunnat att lyckas med att starta bryggeri. Investeringskostnaderna är höga och slitet tungt. Men på Nordsjö Gård har det funnits skog att finansiera bryggeriet med och dessutom är gården självförsörjande med eget elkraftverk. Med familjen Rösing sluts cirkeln på Nordsjö Gård. En gång i tiden bryggdes förmodligen öl på gården. Marie har nämligen hittat gamla humlerankor i trädgården. Och vem vet, kanske Nordsjö Gård åter kan hamna under "kungligt beskydd". Peter och Marie far väl satsa på att bjuda in Gustav den V:s barnbarnsbarn. Han brukar också jaga i närheten. Gårdsbryggeriet är litet och anpassningsbart. Nu bryggs 10 000 liter Östgöta Stark i veckan. Men det finns möjligheter att brygga "folköl" också, Nordsjö Gårdsbryggeri kan faktiskt brygga speciella öl för lokala handlare. 2 7