Buffé Sida 1
WOKRÖKT LAMMFILÉ MED FETAOSTSÅS FÖ R 4 PERSONE R
2 lammytterfiléer, ca 500 g 1 tsk olivolja 1-2 pressade vitlöksklyftor salt, peppar TIL L RÖKNINGEN : 1-2 dl blandade, färska hackade örtkryddor t ex rosmarin, timjan, salvia, oregano, basilika några krossade enbär 1 msk socker 1 msk vetemjöl, salt, peppar TIL L PAPRIKORNA : 4 paprikor (2 gröna, 2 gula) 1 citron (saft och skal) 1-2 vitlöksklyftor V2 tsk socker 3-4 kvistar färsk rosmarin 3 msk olivolja, salt, peppar TIL L FETAOSTSÅSEN : 100 g fetaost 2 dl matlagningsyoghurt 1-2 vitlöksklyftor 1V2 msk hackad färsk mynta salt, peppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Putsa lammfiléerna väl. Gnid in dem med olivolja, vitlök, salt och peppar. Låt köttet "vila" i rumsvärmc ca 2 timmar. 2. Sätt ugnen på 225°. 3. Dela paprikorna och skär bort kärnor och det vita köttet. Värm paprikabitarna på galler i ugnen i ca 15 minuter. 4. Spola dem i kallt vatten och dra av skinnen. Skär paprikabitarna i stavar. Lägg upp dem på ett råt och strö över det rivna citronskalet. 5. Skiva vitlöken och blanda ihop med citronsaft, socker och rosmarin. Vispa ner olivoljan och smaksätt med salt och peppar. Häll dressingen över paprikorna och låt stå ett par timmar. 6. Mosa fetaosten. Blanda med yoghurt, pressad vitlök, mynta, salt och peppar. 7. Klä botten på en stor wokpanna med ugnsfolie. Bred ut de blandade örtkryddorna, enbären, sockret och mjölet i ett täcke över foliearket. Lägg på ett litet galler (ganska nära botten) och hetta upp pannan med ett riktigt tätslutande lock på tills det börjar ryka. 8. Placera köttet i mitten på gallret och "rök" under lock i ca 10 minuter. Vänd filéerna och "rök" i ytterligare 10 minuter. Ta från värmen och "efterrök" lika länge till. 9. Skär upp köttet på snedden och servera med paprikorna och fetaostsåsen. Tips! Potatis som kokats, delats i 2-3 cm tjocka skivor och sedan knaperstekts passar bra att servera till lammfilén. Köpställen: Porslin från Blås & Knåda, tel: 08-642 77 67 Linne från Cardelen, tel: 044-10 90 34