Buffé Sida 1
RÖKT LAX MED NÄSSELRÖRA FÖ R 4 PERSONE R 400 g ka
llrökt lax i tunna skivor ANISGRÄDDE : 3 dl vispgrädde + 1 dl vatten 1 msk krossade anisfrön, salt, peppar TIL L ÄGGRÖRAN : 1 Vt liter plockade nässlor ! 2 ägg 4 msk anisgrädde (från receptet ovan) salt, peppar 1 msk smör GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj nässlorna. Förväll dem i lättsaltat vatten och låt rinna av. Hacka nässlorna fint. 2. Koka upp grädde och vatten. Lägg ner anisfröna. Låt koka tills hälften av vätskan försvunnit. Salta och peppra. Sila grädden genom en nätsil. 3. Vispa äggen lätt. Tillsätt 4 matskedar av anisgrädden och smaka av med salt och peppar. Rör ner nässlorna. 4. Hetta upp smöret i en stekpanna. Häll i äggblandningen, sänk värmen och rör försiktigt i några minuter. 5. Fördela laxskivorna på tallrikarna. Lägg en klick äggröra i mitten. Toppa med anisgrädde och servera genast. Tips! Om man vill vara extra lyxig, klicka lite laxrom överst på härligheten. RABARBERBRUS CHETTA FÖ R 4 PERSONE R 1 kg rabarber 3 dl socker 1 dl vatten Vz vaniljstång TIL L KARAMELLEN : 1-2 dl socker 1-2 dl rabarbersaft TIL L BRÖDEN : 4 skivor tunt vetebröd smör, socker och kanel GÖ R SÅ HÄR : 1. Värm ugnen till 200°. 2. Skölj rabarbern. Skiva i 5-6 cm långa bitar. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över sockret och häll på vattnet. Dela och lägg i vaniljstången. 2. Låt stå 20-30 minuter i ugnen (rabarbern ska bli mjuk, känn med en gaffel). 3. Karamell: Bryn sockret i en stekpanna, gärna plastbelagd, och häll därefter ner spadet (från rabarberna). Koka några minuter under omrörning tills sockret lösts upp och blivit brunt. 4. Bröden: Hetta upp smör, socker och kanel. Stek brödskivorna i detta. 5. Lägg de varma skivorna på fyra tallrikar. Fördela rabarberbitarna ovanpå och häll på karamellen. Servera genast med t ex lättvispad grädde eller vaniljglass. Strö t ex lite krossad rosépeppar ovanpå. /1995 7