Buffé Sida 1
Av Lotta Brinck Foto: Nisse Peterson hela familje
n "Va blir det för mat i dag?" I frågan ligger en förhoppning om pasta, pannkakor, köttbullar, fiskpinnar... Men barn gillar annan mat också, om de får chansen att pröva. Det finns många rätter som varken barn eller vuxna tröttnar på i första taget. Rätter som flödar av färg, kryddor och must. Visst älskar dc flesta barn pasta och korv, köttbullar och pannkakor. Lika mycket som de gillar fiskpinnar lika intensivt hatar de kokt torsk. Men vilken vuxen ställer upp på den dieten och vem har tid att laga dubbla rätter varje dag? Jag är helt övertygad om att det finns massor av mat som uppskattas av både barn och vuxna. Häftiga, smakrika och spännande pastasåser som omväxling till den obligatoriska köttfärssåsen är ett sätt att bredda menyn. Knepet att kombinera en populär maträtt med en ny är effektivt. KÖTTBULLAR I SKUMMANDE SÅS Varför inte servera köttbullarna eller hamburgarna i en ört- och vitlökskryddad tomatsås eller på grekiskt vis i en skummande citronsås? Man behöver ju inte avslöja alla "motbjudande" ingredienser. Några hemligheter är tillåtna. Kyckling i alla dess former brukar vara populär. Och kyckling är ju lätt att variera, dessutom billig och snabblagad. VIKTIG T ATT "SE " MATEN De flesta barn tycker om att se vad de äter. Inte för små bitar i grytan och soppan med andra ord. Ett salladsfat med grupper av råa grönsaker är därför populärare än den hopblandade salladen. Ställer du dessutom fram fatet innan resten av maten är klar så lovar jag att det mesta äts upp i rasande fart. Texten fortsätter på sidan 20 KÖPENHAMNS - BIFF FÖ R 3- 4 PERSONE R 400 g nötfars 1 liten gul lök 1 stor kokt potatis g g 1 ä 1 dl mjölk 1% tsk salt 1 krm svartpeppar 2 msk smör eller margarin 1 burk krossade tomater å 400 g 1 pressad vitlöksklyfta 1 tsk oregano salt, peppar, socker GÖ R SA HÄR : 1. Finhacka löken. Riv potatisen på råkostjärn eller i matberedare. Rör ihop ägg, lök, potatis, mjölk, salt och peppar. 2. Blanda i köttfärs och arbeta snabbt ihop till en smet. 3. Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i färsen. Platta till och dela i fyra delar med ett kors i mitten. Sänk till låg värme. Stek i 7-8 minuter på ena sidan. 4. Blanda tomatkrosset med vitlök och oregano. Smaka av med salt, peppar och en liten nypa socker. 5. Vänd farsbitarna, häll tomatkrosset runt om. Stek i ytterligare 10 minuter. 6. Servera med potatis, ris, couscous eller pasta samt råkost. Riven pepparrot och/eller kapris sätter extra smak på biffen för den som så önskar. TONFISKSÅS TILE PASTA FÖ R 3- 4 PERSONE R 1 burk tonfisk i vatten 1 gul lök 1 vitlök 1 msk olivolja 1 burk krossade tomater å 400 g 1 grönsaksbuljongtärning 1 tsk socker 1 tsk rosmarin 1 krm svartpeppar 1 dl gröna oliver 350-400 g grön tagliatelle