Buffé Sida 1
Texten fortsätter från sidan 18 Barns hunger är b
ästa kryddan. Att själv plocka ihop tillbehören till den bakade potatisen, pitabrödet med hamburgaren eller tacoskalet uppskattas av samma orsak av de flesta barn. Och föräldrar. Har du barn som är dåliga på att äta frukt brukar det hjälpa om du låter dem vara med att skära till fruktsalladen. Med en stor skärbräda och en tandad bordskniv kan även 2-3 åringar sönderdela frukten och "laga mat". Och till sist: barn som ofta får pröva ny, spännade mat lär sig så småningom att tycka om mat som vuxna finner läcker. Det kan ta sin tid men efter sisådär 8-10 år är man inte längre den ende som kastar sig över skålen med oliver, löjrom, marinerad getost, pesto, tapenade... FISH AND CHTPS PÅ SVENSKA FÖ R 3- 4 PERSONF R 400 g färsk eller djupfryst torskfilé 8 stora potatisar 2 + 2 msk olivolja vetemjöl, salt, vitpeppar g g 1 ä Wi dl ströbröd 2 msk smör 1 dl gräddfil 1 syrligt äpple 3 msk kapris GÖ R SÅ HÄR : 1. Tina fisken, om du använder djupfryst, i mikro eller under rinnande vatten. 2 . Värm ugnen till 250°. 3. Skala potatisen. Skär i klyftor. Häll 2 msk olivolja i ett ugnssäkert fat. Lägg i potatisklyftorna. Rör om så att de blandas med oljan. 4. Sätt in i ugnen och stek tills klyftorna är mjuka och gyllenbruna, det tar ca 20 minuter. 5. Blanda vetemjöl med salt och peppar. Lägg på ett fat. Vispa upp ägget och lägg på ett annat fat. Ströbrödet på ett tredje. 6. Skär fisken i 2 cm breda bitar. Vänd dem först i mjölet, därefter i ägget och sist i ströbrödet. 7. Hetta upp 1 msk smör och lite olivolja i en stekpanna. Stek halva mängden fisk tills den är vackert brun. Stek resten på samma sätt. 8. Servera fisken med potatisklyftor, salladsblad, gurka, tomat samt gräddfil som blandats med hackat äpple och kapris. Vinäger att stänka på potatisen och fisken gör det hela mycket engelskt. KYCKLINGSOPPA MED PASTA FÖ R 3- 4 PERSONE R 3 färska kycklingbröst eller 350 g djupfrysta kycklingdelar 1 kycklingbuljongtärning 50-75 g spagetti 1 liten purjolök 1 paket broccolibuketter å 275 g 1 dl gröna ärter salt, citronpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär kycklingen ben- och skinnfri och därefter i 2-3 cm stora bitar. 2 . Koka upp 1 liter vatten med buljongtärning, kycklingben och -kött. Koka någon minut utan lock. Skumma väl. 3. Bryt spagettin i bitar och lägg i den. Koka i 5 minuter. 4. Skölj och strimla purjon grovt. Tillsätt purjo- och broccolibuketterna. Koka upp och låt koka tills pastan och broccolin är mjuk. 5. Lägg i ärter och smaka av med salt och citronpeppar. Ta upp kycklingbenen. 6. Servera med grovt riven parmesanost och brytbröd. SOLGUL FRUKTSALLAD FÖ R 3- 4 PERSONE R 1 burk konserverad ananas ca 450 g 1 grapefrukt 2 bananer 2 gula äpplen 1 klyfta honungsmelon några jordgubbar eller hallon går bra med djupfrysta GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär ananasen i bitar och lägg den i en skål. Häll över lagen. 2 . Skär grapefrukten i hinnfria bitar. Skiva bananen. Skölj men skala inte äpplet och skär i bitar. Skär melonen i bitar. Lägg frukten allteftersom den blir klar i skålen med ananas. 3. Skölj och skär jordgubbarna i strimlor och strö dem över salladen. Lotta Brinck är matskribent med lång erfarenhet från tidningar som ICA Kuriren och Allt om Mat; hon har nyligen publicerat en bok med bra barnmat. Nisse Peterson är matfotograf med en egen personlig stil; förutom dags- och fackpress arbetar han också med matböcker.