Buffé Sida 1
GET-CHEESECAKE & FRUKTKOMPOTT FÖ R 6- 8 PFRSONF R
4 ägg 4 msk honung 250 g färsk getost (alternativt lVi dl kesella, som fått rinna av, blandat med 1 dl vispgrädde) 250 g philadelphiaost 125 g rumstempererat smör 1 msk färsk, finhackad rosmarin 4 msk flagad mandel TIL L DFKORATION : 1-2 dl finhackad mandel 1-2 dl finhackad vit choklad TIL L FRUKTKOMPOTTEN : 4 apelsiner 200 g kumquats (eller valfri frukt) 2- 3 msk honung 2-3 kvistar färsk rosmarin ev några droppar citruslikör GÖ R SÅ HÄR : 1. Värm ugnen till 175°. 2. Vispa ägg och honung luftigt. Vispa get- och philadelphiaosten slät i en annan bunke. Rör ner detta i äggblandningen. Blanda i smör och rosmarin. 3. Smörj en kakform väl. Täck den med flagad mandel. Häll i smeten och grädda ca 30 minuter i ugnen. Kakan far gärna vara lite kladdig i mitten. 4. Rosta den finhackade mandeln i ugnen i några minuter. Strö den över kakan tillsammans med chokladen. 5. Öka ugnsvärmen till 250°. "Gratinera" hela kakan tills chokladen smält. 6. Pressa saften från 1 apelsin. Koka upp tillsammans med honung och rosmarin. Skala och filéa de andra apelsinerna (skär dem hinnfria). 7. Låt väl sköljd kumquats sjuda 2 min i spadet. Lägg i apelsinklyftorna, värm upp. Tillsätt ev citruslikör. Låt svalna. 8. Servera fruktkompotten med kakan. Garnera gärna med färsk rosmarin. Texten fortsätter från sidan 5. I trädgården runt parets trävilla odlas det på nästan varenda kvadratcentimeter. Redan nu har de första rabarberna kommit upp och snart är det dags för tomatplantorna att ställas ut i trädgården. 1 rabatterna längs ena husväggen trängs rosmarinbuskar stora som enebuskar. I jorden gror frön av basilika, körvel, timjan, oregano och libbsticka. Intresset för att odla har Karin ärvt av sin lärmor. -Hon gjorde örtmediciner mot alla slags sjukdomar, bland annat hade hon en salva som var fantastisk mot stukade fötter... När jag kom till Öland kände jag igen alla dofter och då satte jag igång att odla själv. Sä är hon Karin, anspråkslös, men som maken Ove kärleksfullt säger, "mycket duktig". Men hon har också andra intressen. Varje vår gästas ön av miljontals flyttfåglar på väg till Sverige. Karin och Ove är ivriga fågelskådare. - I början var jag alldeles galen och skulle stanna bilen så fort jag såg någon fågel som verkade ovanlig, skrattar Karin. Lediga dagar packar hon en korg med vin och något gott att äta. Sedan cyklar paret ut i naturen och tittar på fåglar ända till skymningen. Numera har Karin också flyttfåglarna hemma i den egna trädgården. För några veckor sedan såg hon de första rödhakarna bland rabatterna. Det var visst samtidigt som Hotell Borgholm hade säsongens premiärgäster.