Buffé Sida 1
i n I M fr i c/c/ 'cycy Av Tony Wallin & Pepe Nil
sson Vid alla bjudningar bör man ha något got t alkoholfritt alternativ till den traditionella välkomstdrinken. Principen för en sådan drink är enkel : blanda olika, goda fruktjuicer och fyll upp med ginger ale, sodavatten eller liknande. Av Tony Wallin Foto: Pepe Nilsson Eldig v ålborgs fest med filéLåt elden också brinna hemma efter valborgsmässobrasan. Bjud på en oxfilé flambé. Den gör garanterat succé! MARINERAD & FLAMBERAD OXFILÉ FÖ R 4 PERSONE R 600 g oxfilé MARINAD : 10 enbär 1 msk rosépeppar 3 msk socker 2 msk salt 1 tsk krossad svartpeppar 3 msk söt vermouth 3 msk konjak FLAMBERING : 1-2 msk olja 4 msk söt vermouth 4 msk konjak GÖ R SÅ HÄR : 1. Krossa enbär och rosépeppar. Blanda med socker, salt och svartpeppar. Gnid in massan i köttet. 2. Låt ligga i rumstemperatur i några timmar. Skär köttet i fyra skivor. Lägg dem i en plastpåse. Häll på vermouth och konjak. Pressa ur luften. Knyt. 4. Lägg kallt. Marinera i 2-3 dygn. Vänd påsen några gånger. 5. Ta upp och torka köttet. Spar marinaden. Låt köttet ligga framme och bli rumstempererat. 6. Hetta upp oljan. Bryn köttbitarna 1-2 minuter per sida. 7. Häll på vermouth och konjak. Vänta några sekunder. 8. Tänd eld! Flambera tills lågan brunnit ut. Sila ev ner marinaden och låt koka ihop något (det ger mer sky). 9. Servera med en gräddig potatisgratäng, som kryddats rikligt med vitlök, och skyn samt grönsaker, t ex broccoli och cocktail-, tomater som värmts i ugnen. Här et t recept som jag brukar använda: För 10-1 5 personer tar man 2 dl apelsinjuice, 1 dl svart - vinbärsjuice samt 1/2- 1 dl nypressad citron- eller limesaft. Blanda och stäl l kallt tills gästerna kommer. Häll upp i vackra glas . Fyll på med ginger ale, det går åt ca 1 liter. Och så et t tips på et t enkelt, mycket uppskattat tilltugg . V ' NOTRULLADE OSTBOLLAR För 8-10 personer 100 g sardellfyllda oliver 200 g philadelphiaost 3- 4 stänk tabasco 100 g flagad mandel eller pistagenötter Hacka oliverna. Blanda med osten . Krydda. Hacka mandelspånet/pistagenötterna . Blöt händerna. Forma små, körsbärsstora bollar. Rulla dem i mandel- eller pistagehacket . Låt ligga kallt till serveringen .