Buffé Sida 1
Av Tony Wallin Jag älskar att vara Lat & lyxig! A
tt kunna handla lite godsaker utan att behöva vända och vrida på varj e krona. En av mina favoriträtter när jag vill bjuda på något extra (utan att behöva stå timmar i köket) är den här paradisiska kycklingsalladen. Jag kallar den paradisisk för att den innehåller soldränkta frukter som papaya, mango och avokado samt andra exotiska ingredienser som limejuice, ruccolasallad och pinjenötter. Paradisiskt smakfulla. Hittar man inte just dessa råvaror så får man improvisera efter butikens/säsongens utbud. PARADISISK KYCKLINGSALLAD För 4 personer 1 grillad kyckling 3 avokador 1 mango (mogen) 1 papaya salladsblad, gärna ruccola 1/2-1 dl rostade pinjenötter Dressing: 4 msk finstrimlade basilikablad 1 dl farskpressad limejuice 2 msk Tiger sås eller stark chilisås 2 msk flytande honung 1/2-1 krm tabasco Gör så här: 1. Bena ur kycklingen. Skär köttet i mindre bitar. 2. Skala och kärna ur frukterna. Skär dem i skivor/bitar. Blanda dem försiktigt med kycklingen. 3. Vispa samman ingredienserna till dressingen. 4. Lägg upp salladsbladen på tallrikarna. Fördela frukt- och kycklingblandningen på detta. Häll på dressingen och strö över nötterna. Garnera gärna med örtkryddor. Av Tony Wallin Pasta är billig mat. Pasta kan varieras på många sätt. Och pasta anses numera vara nyttig mat eftersom den innehåller minimalt med fett men rikligt med kolhydrater, och dessutom bra kolhydrater. Kolhydraterna ger energi. Ju mer man rör på sig desto mer energi behöver kroppen. Enligt studier vid bl a GIH (Gymnastik- och idrottshögskolan) ökar kolhydratrik mat uthålligheten och förbättrar såväl styrka som snabbhet. Vill man vara riktigt nyttig så gäller det också att minska på fettintaget - gorgonzolasåsen får då bli ett festligt undantag! PASTA MED GORGONZOEA FÖ R 3-4 PERSONE R 75 g rökt sidfläsk 2 dl mellangrädde 200-250 g gorgonzola salt, vitpeppar 350-400 g pasta, t ex farfalle GÖ R SÅ HÄR : 1. Skär fläsket i små tärningar. Fräs dem i sitt eget fett. Häll av fettet. Tillsätt grädden. Koka upp. 2. Dela osten i bitar. Rör ner den i grädden. Låt sjuda en kort stund. Men det far inte koka för då är det risk att osten blir seg. Krydda. 3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. 4. Blanda pastan med osten. Servera med parmesanost och ev med lite finklippt persilja.