Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10 AV LOTTA BRINCK FOTO: NISSE PETERSON
Vt Till höstens lukulliska ljuvrtgheter hör lammkött, äpplen och rönnbär. Den som vill ha förrätt bjuder på skivade tomater med rödlök, örtkryddor och olivolja. Glasera äppelflanet med rönnbärsgelé så får kakan vacker glans, sötma och en trevlig bitter brytning. med lamm, äppl LAMM MED KLYFTPOTATIS FÖ R 4 PERSONE R 8 lammkotletter smör eller olivolja pressad citron färsk timjan salt, peppar 1 kg potatis GÖ R SÅ HÄ R 1. Ta ut lammkotletterna ur kylen och låt dem bli rumsvarma. 2. Värm ugnen till 250 0 . 3. Skrubba potatisen noga. Skär i klyftor. Lägg i långpannan med skalsidan ned. Stek till fin färg och tills potatisen är mjuk, ca 25 minuter. Salta när potatisen är färdigstekt. 4. Skär ett snitt i kotlettens fettrand. Stek lammkotletterna i ganska hög värme någon minut på varje sida. Pressa över citron och strö över smulad eller hackad timjan. Salta och peppra. 5. Servera lammkotletterna med klyftpotatis, aioli, citronklyfta och haricots verts. AIOLI FÖ R 4 PERSONE R 1-2 vitlöksklyftor Vt tsk salt 2 äggulor 1 dl olivolja 1 dl rapsolja kajennpeppar GÖ R SÅ HÄ R 1. Se till att alla ingredienser är rumsvarma, annars skär sig majonnäsen lätt. 2. Stöt vitlöken med salt till mos i en mortel. Rör i äggulorna. Droppa i oljan medan du rör hela tiden. Öka till en stråle så småningom men rör hela tiden tills majonnäsen tjocknat. 3. Smaka av med lite kajennpeppar. ÄPPELFLAN MED RÖNNBÄR FÖ R 4- 6 PERSONE R 3Vi dl vetemjöl V2 dl strösocker 100 g smör 8 g 1 ä FYLLNIN G 4 äpplen askorbinsyra 1 dl rönnbärsgelé GÖ R SÅ HÄ R 1. Blanda vetemjöl och socker. Skär kylskäpskallt smör i bitar och blanda till en smulig massa. Rör i ägget. Arbeta snabbt ihop degen. Den ska inte bli helt slät. Lägg i en plastpåse och låt ligga svalt i minst 30 minuter. 2. Värm ugnen till 200 0 . 3. Skölj och skär äpplena i tunna, kärnfria klyftor. Lägg dem efter hand i kallt vatten med askorbinsyra. 4. Kavla ut degen direkt på plåten, gärna med bakplåtsduk under. Nvp ihop en smal kant ytterst. Lägg äppelklvftorna i ett vackert mönster. 5. Grädda i 20 minuter. 6. Smält geléet (i mikron ca 30 sekunder utan lock), pensla äpplena och grädda i ytterligare 10 minuter till fin färg. 7. Servera med lättvispad grädde smaksatt med målen kardemumma. rönnbä Efr
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32