Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8 PLOMMON- OCH LAVENDELPARFAIT FÖ R 8-I
O PERSONE R 2 dl socker 6 äggulor 6 dl vispgrädde 10 urkärnade färska plommon (man kan även använda torkade, beräkna 3 msk vatten när du värmer upp dem med lavendeln) 1 msk socker 1 msk finhackade lavendelblad eller 1 msk blommor stötta i mortel eller 1 vaniljstång GÖ R SÅ HÄ R 1. Dela plommonen i fyra bitar vardera. Värm dem försiktigt några minuter i en kastrull med socker och lavendelblad/ -blommor. Konsistensen ska bli lite kompottliknande. Låt svalna. 2. Vispa socker och äggulor pösigt. Vispa grädden. Vänd ner det i äggsmeten tillsammans med frukten. 3. Klä en avlång brödform, ca i 1/2 liter, med plastfolie och häll i smeten. Frys parfaiten i minst 8 timmar eller över natt. VÄSTERBOTTENFLARN C A 20 STYCKE N 50 g finriven västerbottenost eller annan lagrad ost 75 g smör eller margarin 1 dl havregryn 1 dl vetemjöl Vi dl socker 2 msk vispgrädde GÖ R SÅ HÄ R 1. Sätt ugnen på 175 0 . 2. Skär smöret i tärningar. Blanda smöret med de övriga ingredienserna (spara lite ost till gräddningen) och knåda ihop till en deg. Det går också bra att göra degen i en matberedare. 3. Klicka eller bre ut degen på en ugnsplåt till ca 5 cm stora rundlar. Strö över resten av osten. Grädda i ca 10 minuter. VANILJVÄRMDA HJORTRON FÖ R 6 PERSONE R 3 Vi dl hjortron eller björnbär 1 vaniljstång 1 dl socker Vi dl vatten GÖ R SÅ HÄ R 1. Snitta upp vaniljstången på längden. Skrapa ner kärnorna i en kastrull. Lägg i stången och tillsätt socker och vatten. Värm tills sockret har lösts upp. 2. Ta upp vaniljstången och skrapa ner kärnorna i sockerlagen. Häll lagen över bären strax före serveringen. Ju mjukare bär desto senare häller du på lagen. fortsättning plocksugna storstadsbor... Desto roligare att hagen intill gården som numera hyser sjutton får. Inspirerande, liksom en och annan resa. Sommarens besök på Österlen räcker långt. Nu vill Nisse göra maten på Långängen ännu mer "back to basic". Aven i dekorationen har värdparet hållit sig till det enkla. -Utgå från säsongen även i bordsdekorationen. Det blir vackrast så. Hellre några höstlöv eller en kvist direkt på bordet än en massa dyrbara blomsterarrangemang, tycker han. Lite 1700-talsinspiration kostar krögaren också på sig. En grov linneduk, gamla kandelabrar och ett tennfat skapar historisk stämning. Vita frun borde nicka nöjt däruppe i sin himmel. Familjen Berg får nog väl godkänt även av Långängens mest kände inackordering, Wilhelm von Brann. Han var 1800-talets kändispoet som försökte fly storstans frestelser ut på "landet". Poeten lär inte ha lyckats något vidare ute på Långängen, men trevligt hade han säkert. Fortfarande finns hans skrivarlya möblerad uppe på övervåningen. Historia blandas med nutid på den här gården. Snickarkunniga och formsäkra Nisse med familj har hamnat rätt. Men det är inte säkert att han kan koppla av vid välkomstbålen. -Jag blir så stressad av lövhögarna på gården...
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32