Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19 Lagar fisk varje tisdag Fredrik Erik
sson, köksmästare på Fjäderholmarnas Krog i Stockholm, har fått en rad fina utmärkelser för sina matlagningsfärdigheter, bl a blev han Årets kock 1987 och vald till Kockarnas kock 1994 och 1996. Sju tidiga år på Eriks Fisk gav honom breda kunskaper i ämnet fisk, något som vi nu får ta del av varje tisdagsmorgon i TV4. Receptet nedan lagade han 27 augusti men det är värt att upprepa. FOTO: PEPE NILSSON Istället för en blomma... Visst är det trevligt att ta med en blomma eller flaska vin då man går på fest. Men än trevligare är det att ta med något som man själv gjort, t ex en vinäger i vacker flaska eller en god chutney. Här får du några tips av Nils Berg på Långängens gård. Vem han är får du veta på sid 4. SMÅ GRÖNA KANEL/TOMATER ca 20 små gröna tomater VA dl ättiksprit (12%) IVi dl socker 4% dl vatten 3 kanelstänger GÖ R SÅ HÄ R 1. Låt ättika, socker och vatten koka upp. Lägg i kanelstängerna och dra av från spisen. 2. Lägg tomaterna i väl rengjorda och varma glasburkar. Häll över lagen och se till att den täcker väl. Förslut och förvara svalt. APPEL, & KOKOSCHUTNEY 5 röda svenska äpplen 1 citron 1 färsk chili smör eller margarin 3 kanelstänger Vi dl riven kokos 4 kryddnejlikor 1 krm gurkmeja eller saffran Vi dl russin 1 msk majsolja GÖ R SÅ HÄ R 1. Tvätta, kärna ur och dela äpplena i klyftor. Pressa citronen. Dela chilin på längden och kärna ur. 2. Värm äpplena i en kastrull med matfett, kanel, kokos, nejlika, gurkmeja, chili och pressad citronsaft. Lägg i russinen och småkoka i ca 5 minuter. 3. Ta upp kanelstången och chilin. Häll resten direkt i varma och väl rengjorda glasburkar. Förvara svalt i upp till 3 månader. Gott som tillbehör till stekta och grillade rätter. BJÖRNBÄRSVINÄGER Häll vitvinsvinäger i en snygg flaska och tryck ner frysta bär, t ex björnbär och låt dra i några dagar. Gott till viltsås eller salladsdressingar. CHILI- OCH ÖRTOLJA Ta mild olivolja och häll upp i en snygg flaska som du köpt på loppis eller liknande. Tryck ner färsk chili och örter. Låt dra i minst en vecka så att oljan tar smak. Använd oljan till dressingar och till grillning. En något mustigare grillolja kan du göra av t ex chipotle (rökt jalapeho), olja, honung, finhackad rostad paprika, salt, peppar, vitlök, chili och balsamvinäger. Se efter vad du har i kylskåpet och experimentera fram din favoritolja; färsk ingefära, lime eller varför inte saffran och apelsin. MEDELHAVSSTRÖMMING FÖR 4 PERSONER 1 kg strömming, eller 600 g strömmingsfiléer 2 tomater 1 liten purjolök 2 selleristjälkar 1 kruka basilika 1 citron 1 liten burk kapris 11/ 2 dl olivolja 2 msk rödvinsvinäger 1 dl ströbröd salt , peppar smör til l stekning blandade salladssorter , dill GÖR SÅ HÄR 1. Finhacka tomat, purjolök, selleri och basilika. 2. Borsta citronen under rinnande vatten. Riv skalet och pressa saften ur citronen. Värm detta och hacket med kapris, olivolja och vinäger. 3. Rensa ev hela strömmingar. Vänd filéerna i ströbröd. Salta och peppra. Stek dem i rikligt med smör. 4. Häll över grönsaksvinägretten. Servera med en blandad sallad och gärna några stora dillkvistar.
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32