Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 fortsättning ler rödbetor i maskinen
. Själva juicen värmer man sedan upp och strax före servering rörs en rejäl klick smör i, innan man reder av såsen med lite arrowrot eller maizena. Perfekt till kyckling och fisk, tipsar Torsten. Att prata mat med honom är en njutning. Tips och idéer kommer i tät följd. Anna Gunnarsson tittar och lyssnar nyfiket. Som deltidsarbetande fvrabarnsmor räcker inte tiden alltid till för några kulinariska utsvävningar. Men när Torsten berättar låter det enkelt! Inspiration kommer från andra kockar och resor. Tiden som lagkapten i Svenska Kocklandslaget har också gett mycket. Just nu använder han gärna lime, ingefära och soja. Men hans rötter är trvggt förankrade i den svenska husmanskosten och det franska klassiska köket. Vad ska man då bjuda en kock på? Torsten skrattar och menar att många är onödigt rädda för professionella matlagares kritik. -Krångla inte till det. Jag gillar all mat som är vällagad. Men för det mesta blir det nog kocken själv som får laga sin mat - liksom här på Ränneslöv gård. Och inte Torsten emot. Vid matbordet skänker både familjen Gunnarsson och teveteamet en tacksamhetens tanke till kockens mormor och hennes wienerschnitzel! Namn: Torsten Kjorling. Ålder: 42 år. Familj: Fru och två tonårspojkar. Arbetar: På restaurang Stefan Holmström i Halmstad. God mat: Uppskattar enkel, vällagad mat. Råvaror: Kyckling, vildand, Halmstadsiax och Kvibilleosten förstås. Avskyr i kök: Oreda. Nödvändigt som kock: Vassa knivar, jag har nog ett femtiotal numera... Intressen utanför köket: Golf, handikapp 18, och att påta i trädgården. Aktuell: Guldmedaljör i Mat OS. Kommentar: Vill man ha soppan lite matigare kan man tillsätta lite kokt, skivad färskpotatis. I stället för att ha grädde i soppan kan man servera den klar med en klick vispad créme fraiche som smaksatts med hackad dill och persilja. HALLÄNDSK LAXSOPPA FÖ R 4 PERSONE R huvud och ben från 1 lax 180 g morot 150 g gul lök 100 g purjolök 60 g rotselleri 2 liter vatten 2 dl torrt vitt vin 8-10 vitpepparkorn 8-10 kryddpepparkorn 1 lagerblad 2 tsk salt 3-4 dillstjälkar 3-4 persiljestjälkar 2 dl vispgrädde 400 g laxkött 8 späda morötter 16 sockerärter 8 salladslökar 4 sparrisar, vita eller gröna GÖ R SÅ HÄ R 1. Ta bort gälarna från laxhuvudet. Skär huvud och ben i mindre bitar. Skölj detta i kallt vatten. 2. Skär morot, lök, purjo och selleri i små bitar. 3. Lägg laxhuvud och ben i en kastrull. Häll på vatten och vin. Koka upp. Skumma väl. 4. Tillsätt grönsaksbitarna, pepparkornen, lagerblad, salt samt dill- och persiljestjälkar. 5. Koka försiktigt i ca 30 minuter utan lock. Sila ner buljongen i en ren kastrull. Tillsätt grädden. Koka upp soppan och smaka av. Red den om tjockare konsistens önskas. 6. Skär laxköttct i tärningar eller strimlor. Lägg dem i den heta soppan. Låt ligga så att de blir lagom kokta. 7. Skär resten av grönsakerna i mindre bitar. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Tillsätt vid serveringen. Garnera med t ex hackad dill och persilja.
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32