Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11 FLINTASTEK MED GREKISK SMAK Köp en o
kryddad flintastek och marinera den på grekiskt vis med olivolja, citron, oregano och vitlök. FÖ R 4 PERSONE R 1 fl i n t as t ek, ca 750 g MARINAD : Vi dl olivolja 2 krm svartpeppar 2 tsk torkad eller 2 msk färsk oregano 1 citron 2 vitlöksklyftor GÖ R SÅ HÄR : 1. Börja med marinaden. Blanda olivolja, svartpeppar, oregano, pressad citron samt skivade vitlöksklyftor. 2. Pensla steken med marinaden. Lägg i en plastpåse och häll över marinad som blivit över. Marinera en timme i rumsvärme eller ett par timmar i kylskåp. 3. När elden falnat och grillkolet vitnat skär du några snitt i flintasvålen och lägger köttet över glöden. 4. Grilla på måttlig värme i 15-20 minuter per sida. Skulle flintasteken bli brun innan den är genomstekt - prova vid benet - kan du köra den på högsta effekt några minuter i mikron. 5. Salta steken och strö över extra oregano. Servera gärna med tzaztiki; vitlöksyoghurtsås med riven gurka. TZATZIKI FÖ R 4 PERSONE R 2 dl matlagningsyoghurt Vi gurka Vi msk salt 1 stor vitlöksklyfta 1 tsk torkad eller 1 msk färsk oregano 1 msk olivolja GÖ R SÅ HÄR : 1. Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet. Lägg i en trådsil och strö över salt. Låt rinna av i 30 minuter. Krama ur saften med handen. 2. Rör ihop yoghurt, pressad vitlök, gurkrasp, oregano och olivolja. SÖTARE Jag tycker det är gott att först marinera strömmingen i olivolja, skivad vitlök, lagerblad, krossade kryddpepparkorn, vinäger som man gör med äkta ansjovis, men man kan också steka dem som de är utan föregående marinering. FÖ R 4 PERSONE R 1 kg orensad strömming salt MARINAD : Vi dl olivolja 2 lagerblad 2 vitlöksklyftor 1 tsk kryddpepparkorn 2 msk rödvinsvinäger GÖ R SÅ HÄR : 1. Blanda olivoljan med smulade lagerblad, skivad vitlök, grovkrossade kryddpepparkorn och vinäger. 2. Rensa strömmingen men låt ryggben och huvud sitta kvar. Skölj av den och torka noga. Lägg i en rymlig plastpåse och häll på marinaden. 3. Marinera strömmingen minst 1 timme i kylskåp men ta ut den 30 minuter innan den ska grillas. Vänd då och då. 4. Torka av strömmingen och grilla 3-4 minuter på varje sida. Salta de färdiga strömmingarna. 5. Servera som grillade sardiner i vitt bröd med skivad tomat och lök eller mer på svenskt vis på hårt bröd eller med färskpotatis, gräddfil och gräslök. STARKA KORVAR MED POTATIS SALLAD Det finns nu många spännande korvar i butikernas kyldiskar - kabanossen, bratwurst, chorizo - som blir goda efter några minuter på grillen. Eller varför inte pröva med att grilla isterband? Servera med en fräsch potatissallad. FÖ R 4 PERSONE R 800 g färskpotatis 1 stor knippa rädisor 1 liten knippa salladslök eller 1 liten purjolök 1 knippa persilja DRESSING : 1 grönsaksbuljongtärning 1 dl kokande vatten 2 msk olivolja 2 msk vinäger 1 krm vitpeppar GÖ R SÅ HÄR : 1. Börja med att skrubba potatisen noga - den ska inte skalas. Koka potatisen knappt mjuk. 2. Lös upp buljongtärningen i det heta vattnet. Rör i de övriga ingredienserna till dressingen. 3. Skiva potatisen medan den fortfarande är varm. Häll över dressingen. 4. Skölj och skiva rädisorna fint. Skölj och strimla löken. Hacka persiljan. Varva potatisen med rädisor, lök och persilja. •
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32