Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9 RABARBERPAJ MED MANDEL Rabarber är de
t första som visar sig i trädgården på våren, och många är vi som älskar rabarberpaj. Blandar man en påse eller ask mandelspån i den vanliga smuldegen blir det en extra festlig paj. FÖ R 4—5 PERSONE R 500 g rabarber 1 dl socker 1 msk potatismjöl PAJDEG : 150 g smör 1 dl socker 1 msk vanilj socker 2 dl havregryn 1 påse/ask flagad mandel GÖ R S Å HÄR : 1. Värm ugnen till 225 0 . 2. Skölj och skär rabarbern i centimetertjocka bitar. 3. Lägg rabarbern i en pajform. Strö över socker blandat med potatismjöl. Blanda. 4. Smält smöret. Rör i socker och vanilj socker. Blanda i havregryn och mandelspån. Bred pajdegen över rabarberna. 5. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter tills pajen fått vacker färg. Servera med lättvispad grädde eller vaniljsås. PAVIAWAMED CITRONKRÄM Pavlova är en klassisk efterrätt uppkallad efter en lika klassisk rysk dansös. Min pavlova är fylld av grädde och en syrlig citronkräm. FÖ R 4 PERSONE R 4 äggvitor 1 krm ättiksprit, 12% 2 dl socker 2 dl vispgrädde 7-8 stora jordgubbar 3 kiwifirukter CITRONKRÄM : 3 ä g g 2 citroner 50 g smör GÖ R SÅ HÄR : 1. Sätt ugnen på 100 0 . 2. Vispa vitorna med ättikan och 1 dl socker till styvt skum. Det ska gå att vända skålen upp och ner utan att smeten rinner ut. Vänd därefter försiktigt ner resterande 1 dl strösocker. 3. Bred ut smeten på en bakpappersklädd plåt till en rundel med diametern ca 30 centimeter. 4. Grädda i ca 30 minuter. Låt marängen svalna. 5. Gör citronkrämen medan marängen gräddas. Vispa ihop ägg och socker i en rostfri kastrull. Pressa saften ur citronerna och rör ner den. Riv dessutom i lite av citronskalet, 1-2 msk är lagom. 6. Värm krämen på svag värme tills den tjocknar. Rör hela tiden men låt inte krämen koka för då skär den sig. 7. Ta krämen från värmen. Låt den svalna något, rör i smöret. Kyl krämen. 8. Täck marängen med kräm och vispad grädde. 9. Garnera med halva jordgubbar och kiwiskivor. Servera genast. Kiwin gör att grädden blir besk om tårtan står för länge. Ta bort kiwiskivorna om det blir något över till nästa dag. Jans vintips : Här passar också ett sött muskatvin (se sid 8), men en söt tokajer är nog ett bättre val. Prova 1986 Tokaji Aszu 5 puttonos (nr 2929, pris 95 kr för 50 cl). Jans vintips : Ett vin av Sauternestyp, alltså mycket sött med matchande hög syra, passar rabarberpajen fint, liksom alkoholfria (lättdryck med högst 2,25%) söta, muskatfriska Martini Flash (nr 1923, pris 35 kr för 75 cl).
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32