Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4 AV CATHRINE SCHUCK FOTO: ALBERT HÅKAN
SSON (jatÅ/% nes Allt smått är gott. Små smörgåsar, små pizzor, små munsbitar som bara slinker ner. Just sådan mat passar så bra nu. Gör ett par små godbitar till den lilla intima stunden för två på balkongen eller gör många till någon av vårens stora fester. Vi beskriver hur du gör det godaste tilltugget och hur du bäst förbereder dig. Men du, räkna med att de har en strykande åtgång, de är försvinnande goda. Äggsallad med räkor Endiveblad är utmärkta små portionsskålar. Hårdkoka ägg, beräkna 1/2 ägg per endiveblad, och hacka dem grovt. Blanda med majonnäs, men bara precis så mycket att det binder. Krydda äggsalladen med salt och peppar. Garnera flfl med skalade räkor och grön kvist. Äggsalladen kan du blanda till dagen före och förvara under plast i kylen. Räkor bör skalas samma dag. Räkorna kan bytas ut mot strimlad rökt lax eller strimlad salami. Rökt lax och guacamole Gör en god guacamole: mosad avokado, hackad rödlök, lite limejuice, salt och peppar samt hackad tomatkött eller lite chili om du gillar en stark guacamole. Lägg ut tunna skivor av rökt lax på plastfilm, täck laxen med guacamole och rulla ihop, precis som en rulltårta. Lägg rullen i frysen en stund för att lättare skära fina skivor. Rullen kan förberedas flera dagar i förväg och klarar sig utmärkt i frysen. Lägg upp skivorna på vitt bröd och garnera med dill och ny mald svartpeppar. Cathrine Schuck är återkommande matskribent i Buffé. Hon jobbar även som mat-/mediekonsult och driver egen cateringfirma. Aktuell just nu med kokboken "Schucks sommarmat", se sid 14. Friterad ostfylld peperoni Kombinationen starkt, krämigt och knaprigt är mycket lyckad. Snitta peperonifrukter och skrapa ur kärnorna. Skär en god ost i stavar och peta in en bit i varje pepparfrukt. Dubbelpanera pepparfrukterna i först mjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Hit kan man förbereda. Stek/fritera sedan i lika delar olja och smör. Låt rinna av på hushållspapper. Dessa är bäst helt nyfriterade". Kycklinglevermousse Till 20 små smörgåsar gör du så här: Hacka en gul lök och fräs tillsammans med 400 g kycklinglever, tills levern är rosa i mitten. Låt svalna och kör i matberedare tillsammans med 75 g smör och 2 msk portvin eller annat sött dessertvin. Krydda smeten med salt och peppar. Låt svalna i kyl. Kycklinglevermoussen kan göras dagen före. Forma små fina ägg, med hjälp av vattensköljd sked. Lägg upp på mörkt bröd och garnera med salladsblad, tex rucola, en druvhalva och en geléklick samt några "strån" gul paprika.
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32