Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25 Tips på goda festdrycker AV JAN SAMU
ELSON Mörkt öl och soja i marinaden och därtill potatissallad med rödbetor, det här blir inte lätt. Öl är naturligtvis räddningsplankan, särskilt till det ölmarinerade köttet, och här kan jag tänka mig det mesta från ljust öl till engelsk ale, veteöl eller något mörkare. En varm sommardag utomhus kommer en kall och smakrik rosé, retsina eller Gruner Veltliner att sitta fint... Men vi vill ha rödvin, hör jag nu någon knorra. Okej då, här följer ett urval upptill 60 kr. Medelfylliga: Gallo Ruby Cabernet (nr 6680, 49 kr), Vina Marcos av årgång 1995, som är på väg (nr 2668, 49 kr), 1994 Chäteau de Sources (nr 2131, 53 kr), Vigneti Casterna (nr 2996, 56 kr), 1993 Villåny Cabernet Franc (nr 2992, 56 kr), Copertino Rosso (nr 2077, 58 kr), 1990 Salice Salentino (nr 7570, 58 kr), 1995 La Chasse (nr 2024, 59 kr), Masi Valpolicella (nr 6998, 59 kr) och Etchart Malbec Reserva Especial 1992 (nr 6073, 60 kr). Fylliga: Etchart Malbec (nr 2005, 53 kr), Periquita (nr 2574, 54 kr), Cötes-du-Rhöne (nr 6018, 58 kr) och 1991 Gallo Zinfandel (nr 6588, 59 kr). Varför inte köpa litet av varje och låta gästerna avgöra vad som passar bäst... SAFTIG ROSTBIFF FÖR 40 PERSONER 7-8 kg fransyska eller viltstek, t ex ren- eller älgstek (färsk eller fryst) LAG 1: 8 dl salt 4 dl socker 1 liter vatten 2 liter mörkt öl, låg beska 20-30 svartpepparkorn ELLER LAG 2: 6 dl salt 4 dl socker 2 liter vatten V2-I liter soja, gärna japansk ELLER LAG 3: 8 dl salt 4 dl socker 3 liter vatten 2 dl stötta enbär V2 dl timjan GÖR SÅ HÄR: 1. Värm ugnen till 75-100 . 0 2. Lägg in stekarna, frysta eller färska. Är köttet uppbundet, "nätat" så håller det formen bättre. 3. Sätt in en stektermometer mitt i tjockaste delen av stekarna. Är de frysta så dröjer det 4-5 timmar innan termometrarna kan sättas in. 4. Tillagningstiden i ugnen kan variera från några timmar, för små färska viltstekar, till 10-12 timmar för stora frysta älgstekar. Innertemperaturen i köttet ska vara ca 6o°. 5. VÄLJ EN LAG : Blanda salt, socker och vatten till lagen i en kastrull. Koka upp och rör tills allt lösts upp. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt svalna. 6. Fyll lagen i dubbla fryspåsar, så många som antalet stekar. Lägg i stekarna. Pressa ur luften och knyt påsarna. 7. Låt ligga kallt i minst 5 timmar, gärna över natten. 8. Ta upp och skär loss bindgarnet/nätet. Använd skärmaskin för att få fina skivor. Kam ske har du en handlare som mot en mindre summa kan hjälpa dig med detta. Skär upp skivorna så sent som möjligt. POTATIS SALLAD MED RÖDBETOR FÖR 40 PERSONER 7-8 kg skalad potatis 2 stora eller 4 små purjolökar 10 rödlökar 1V2 liter tärnade rödbetor 3 dl kapris 4 msk krossad svartpeppar 2 dl finhackad persilja 1 liter filmjölk 1 liter majonnäs, ca IV2 kg ev 3 dl gräddfil GÖR SÅ HÄR: 1. Koka potatisen försiktigt i lättsaltat vatten, det behövs ca 2 stycken 15 liters kastruller eller 3 stycken 10 liters. 2. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av något under hushållspapper. 3. Dela potatisen i mindre bitar. Låt svalna något. Ansa och strimla/slanta purjon. Blanda med potatisen. 4. Skala och finhacka löken. Fräs den lätt. Vänd ner den, rödbetor, kapris och svartpeppar. Blanda försiktigt. 5. Rör ihop filmjölk, majonnäs och ev gräddfil. Vänd ner i potatissalladen. Låt stå kallt över natten. 2 g r
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32