Buffé 1
Buffé Sida 2
Buffé Sida 3
Buffé Sida 4
Buffé Sida 5
Buffé Sida 6
Buffé Sida 7
Buffé Sida 8
Buffé Sida 9
Buffé Sida 10
Buffé Sida 11
Buffé Sida 12
Buffé Sida 13
Buffé Sida 14 BILD & TEXT AR HÄMTAD UR SCHUCKS SOM
MARMAT, BONNIER ALBA, UTKOMMER DEN 21 MAI AV CATHRINE SCHUCK & ALBERT HÅKANSSON Sommarmat Efter att alltid ha förvällt nässlorna har jag nu kommit på något nytt, nämligen att köra dem hela, råa* och sköljda i matberedaren. Sedan är det bara att tillsätta det råa hacket i pajer, soppor och risotto, eller i en potatiskaka. NÄSSELPAJ MED LAX, ELLER SKINKA OCH BLUE CHEESE Den vackert grönprickiga pajen är god som den är men blir också väldigt läcker med lax eller skinka och ost. Pajdegen gör du för hand eller i matberedare på klassiskt vis: 3 dl mjöl, 125 g smör, 1 krm salt och 1 msk kallt vatten. Jag brukar blanda vetemjölet med graham eller annat grövre mjöl, lite beroende på vad jag har hemma. Kör pajdegen till "smulor", stanna maskinen och fös ihop degen för hand. Slå in degen i plastfilm och lägg den kallt en stund. Kavla ut degen på mjölat bord och fodra en pajform. Klä gärna degkanterna på insidan med metallfolie så ramlar inte pajen ihop så lätt. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 200°. Tag bort metallfolien. Kör under tiden 1/2 liter sköljda nässlor i matberedare. Blanda hacket med 2 ägg och 2 dl mjölk. Salta och peppra. Bottna det förgräddade pajskalet med ett par skivor strimlad rökt lax eller tärnad rökt skinka, beräkna 100 g för båda alternativen. Väljer du skinka är det gott med smulad blue cheese över (ca 50 g). Slå den grönprickiga äggsmeten över fyllningen och grädda i 200° i 20 minuter. Pajen räcker till 4-6 personer. Nässelpotatis. Potatiskakan påminner om den schweiziska röstin och passar till alla typer av kött. Pröva gärna med finskuren fläskfilé i svampsås på riktigt schweizermanér. Gör så här: Börja med nässlorna. Skölj ett par nävar nässlor och kör i matberedaren. Grovriv ett par potatisar. Finhacka en gul lök. Blanda potatis, nässlor och lök. Krydda med salt och peppar. Packa potatiskakan i en stekpanna med smör i botten. Låt kakan steka på svag värme under lock. Vänd med hjälp av tallrik och stek långsamt kakan knaprig på bägge sidor, potatis och lök måste hinna bli genomstekta. Till stekt fisk. Ta råa små späda nässelkvistar och stek i smör tillsammans med exempelvis spätta. Nässlorna ska bara precis "smälta" ner bredvid fisken i stekpannan. Salta, peppra och lägg upp. Avnjut med färsk potatis. Inte så välgörande för figuren med tanke på smöret men desto mer för själen. Nässelrisotto. Här körde jag ungefär en liter sköljda råa nässlor till fint hack i matberedaren och blandade ned i risotton. Låt det bli genomvärm. Nässlorna ska mjukna men fortfarande kännas lite råa. *Råa nässlor bör upphettas rejält för att ev bakterier ska försvinna och bör ej serveras till barn, enligt livsmedelsverket, ICA Provkök. Buff é 5/199 6
Buffé Sida 15
Buffé Sida 16
Buffé Sida 17
Buffé Sida 18
Buffé Sida 19
Buffé Sida 20
Buffé Sida 21
Buffé Sida 22
Buffé Sida 23
Buffé Sida 24
Buffé Sida 25
Buffé Sida 26
Buffé Sida 27
Buffé Sida 28
Buffé Sida 29
Buffé Sida 30
Buffé Sida 31
Buffé Sida 32