Buffé 1
SKÖRDEFEST FLÄSKKARRÉ MED KRISPIG KÅLRABBISLAW OC
H JORDNÖTTER 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 600 g skivad fläskkarré 2 citrongräs 1 vitlöksklyfta 1 msk strösocker 1 tsk salt 1 msk fisksås 1 msk sesamolja chilimajonnäs till servering Kålrabbislaw 300 g kålrabbi 1 syrligt äpple 2 salladslökar 1 färsk jalapeño 2 krukor koriander 1 msk färskpressad limejuice 1 tsk ättiksprit 12% 1 tsk strösocker 1 krm salt 1 dl hackade jordnötter GÖR SÅ HÄR 1. Finhacka citrongräset. Skala och finhacka vitlöken. Blanda citrongräs, vitlök, socker och salt. Klappa in kryddorna runt köttet. Häll över fisksåsen och låt marinera ca 15 minuter i kylen. 2. Kålrabbislaw: Skala och strimla kålrabbin och äpplet fint. Skiva salladslöken tunt. Kärna ur och finhacka chilin. Spara lite korianderblad till garnering och finhacka resten (även stjälkarna). Blanda allt i en skål tillsammans med limejuice, ättika, socker och salt. Toppa med jordnötter. 3. Stek köttet i sesamoljan ca 5 minuter tills det är genomstekt. Skär det i tjocka strimlor och servera med slaw och majonnäs. Garnera med koriandern. HÖSTIGA SAVOYKÅLDOLMAR MED SVAMP 4 PERSONER / 50 MIN INGREDIENSER 1 savoykål, ca 800 g 2 vitlöksklyftor 300 g svamp 1 burk vattenkastanjer, 125 g 1 msk finriven ingefära 1 msk japansk soja 1 förp kokta gröna linser, 380 g 2 msk ljus misopaste 1 dl vatten 50 g smör 3 dl lingon 3 msk sweet chilisås rapsolja salt, svartpeppar koriander till garnering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Plocka 12 hela blad från savoykålen. Koka dem i lättsaltat vatten ca 1 minut. Strimla resten av kålen fint. Skala och finhacka vitlöken. Hacka svampen och vattenkastanjen. Häll av och skölj linserna. › 2. Fräs kålen, löken, svampen och kastanjen i 2 msk olja tills det mjuknar. Tillsätt ingefära, soja och linser. Smaka av med ¾ tsk salt och 2 krm peppar. 3. Skär av den delen av mittstocken på kålbladen som buktar ut. Fördela fyllningen på bladen, vik in kanterna och rulla ihop till rullar. Lägg dem med skarven nedåt i en oljad ugnsform. 4. Blanda miso med 1 dl hett vatten och häll över. Klicka över smöret. Ställ in i mitten av ugnen ca 30 minuter tills dolmarna har fått fin färg. 5. Blanda lingon och sweet chilisås. Garnera med koriander. Servera med lingonen och gärna ris eller sallad. TIPS! Hittar du inte savoykål går det lika bra att använda mangold, spetseller vitkål. 14 BUFFÉ #8/2018 ›