Buffé 1
AUGUSTI Kokböcker på tema ta tillvara 3 x vardags
hjältar MED SEMESTERN I backspegeln och skolstart runt hörnet vill vi laga enkel mat som kan varieras efter vad vi har hemma – och gärna utan alltför mycket disk. 1. KRYDDIGT RIS MED LAX OCH SOCKERÄRTOR Sätt smak på riset med den nordafrikanska kryddblandningen ras el hanout och servera med det du har hemma – som lax, sockerärtor och en kall yoghurtsås. 2. MINESTRONESOPPA PÅ SÄSONGENS SKÖRD Minestronesoppa är ett perfekt sätt att ta vara på såväl säsongens skörd som gårdagens rester. Så här års lagar vi den gärna med butternutpumpa och savoykål. 3. FISKGRYTA MED SMAK AV MEDELHAVET En smakrik tomatsås är stjärnan i den här enkla fiskrätten som du snabbt svänger ihop i en och samma panna. Servera med grönsallad eller dryga ut det hela med ugnsbakad potatis eller belugalinser. Recepten hittar du på buffe.se. Fermentera 2.0 Jenny Neikell En kärleksförklaring till de goda bakterierna! I sin andra bok delar Jenny ”Surtanten” Neikell med sig av tips för den som vill fermentera hemma – allt från klassiker som kimchi och surkål till kryddiga chutneys. Safta och sylta Malin Landqvist Din saft- och syltbibel i sensommarvärmen, med drygt 90 recept på alla våra vanligaste frukter och bär liksom mängder av tips på hur du kan förnya dem med en enkel twist. Kräftskivan – en historielektion MEDELTIDEN Även om det finns indikationer på att man åt kräftor redan under stenåldern fick seden att äta kräftor i Sverige ordentligt fäste först under senmedeltiden. 1562 Kung Erik XIV var så pass förtjust i kräftor att han lät odla dem i vallgravarna kring Kalmar slott. På den här tiden åt man dem dock inte som idag, utan som huvudingrediens i varma rätter. Kräftkorv, någon? 1800-TALET Under 1800-talet blev det vanligare att äta kalla kräftor i spad. Det är också nu kräftan får sitt folkliga uppsving. Efterfrågan växer så mycket att man inför förbud mot kräftfiske innan augusti. Denna ”premiär” blir upptakten till dagens kräftskivor. 1922 I städerna firar man sedan ett par decennier tillbaka kräftskivor med kulörta lyktor och nubbe. Vid folkomröstningen om rusdryckesförbud 1922 blir kräftan ansikte utåt för nejsidan med sloganen Kräftor kräva dessa drycker! 1994 1994 togs förbudet mot kräftfiske bort helt, men de flesta väljer ändå att inleda kräftätandet i början av augusti. Safthushållning Petter Bergström I Safthushållning bjuder Petter Bergström på nytänkande recept på drycker för både vardag och fest med utgångspunkt i naturens råvaror. Vad sägs om till exempel färgskimrande violsaft, frisk hallondricka eller len sparrissaft? 9 BUFFÉ #8/2018