Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE EMILIE HANSEN Stylist Danska
n Emilie växte upp i ett hem där mat betydde glädje och gemenskap – det som danskarna kallar ”hygge” – något som hon har burit med sig i Är det någon tid på året som naturen är extra generös med råvaror är det precis just nu. ATT ORDET HÖST betyder skörd är kanske inte så konstigt. Äntligen får vi möjlighet att njuta av alla råvaror som växt till sig under sommaren. För är det någon tid på året som naturen är extra generös med godsaker är det just nu – gyllene kantareller, saftiga päron och solmogna björnbär är bara ett axplock av det som är redo att skördas så här års. Att det dessutom är klimatsmart att äta råvaror i säsong gör det extra härligt! I det här numret har vi inspirerats av säsongens smaker och bjuder på recept som skapar höstkänsla på tallriken – från uppdaterade klassiker som savoykåldolmar och rödbetsrisotto till vardagsfavoriter som halloumipytt och smördegspizza. FÖR MÅNGA BETYDER hösten också en återgång till vardag och rutiner med allt vad det innebär. När tiden inte alltid räcker till kan det vara skönt med mat som kräver minimalt med tid i köket. På sidorna 20–24 delar matprofilen Julia Tuvesson med sig av sina bästa recept på plåtmat – enkla, gröna och snabba rätter som sköter sig själva i ugnen. I DET HÄR numret låter vi dessutom familjen Lindquist i Norrköping prova på Söndagspreppen, där söndagsmåltiden sätter grunden till nya rätter för veckan som kommer. Och så gör vi ett djupdyk i ämnet cider, en dryck som både är starkt förknippad med hösten och dessutom full av karaktär. Vi önskar er en härlig höststart fylld med matglädje! Redaktionen / FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölkprotein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. sitt jobb som stylist. Till det här numret har hon stylat reportaget om plåtmat på sidorna 20–24. Vad är det bästa med hösten? – Jag gillar alla skiften mellan årstiderna, men särskilt hösten och dess färger. De korta dagarna ger anledning att mysa med något varmt att dricka och de friska vindarna betyder att surfsäsongen är igång igen. Vad innebär den i matväg för dig? – Höstens äpplen från trädgården, svamp från skogen, färgglada rotfrukter och rostade kastanjer. Smakerna och råvarorna under den här säsongen är helt fantastiska! LINA EKSTRAND Illustratör Efter att ha flyttat mellan Sydamerika, USA, Storbritannien och Tyskland är Lina nu tillbaka i Sverige där hon växlar mellan illustrerande och trädgårdsjobb. Till det här numret har Lina bland annat illustrerat Dryck med karaktär på sida 18. Vad är det bästa med hösten? – Hösten är min absoluta favoritårstid, då kommer höstregnen och man kan dra sig tillbaka och dricka rödvin, läsa böcker och plocka svamp. Vad innebär den i matväg för dig? – För mig innebär det mycket jobb med lagring av allt jag odlat under sommaren. I höst tänkte jag bygga en mer avancerad förvaring för rotfrukter, potatis och äpplen. Och så ska jag göra cider, torka kryddor och mjölksyra! PETTER BÄCKLUND Fotograf Det stora matintresset ledde in Petter på banan som fotograf och skribent inom mat och resor. När han inte fotar delar han även med sig av inspiration på bloggen och Instagramkontot Ploppes Table. Till det här numret har Petter fotat familjen Lindquist till sidorna 26–30. Vad är det bästa med hösten? – Att äta och dricka sig runt i Europa under långhelger. En fin mix av skördefester på landsbygden och spännande nya restaurangupplevelser. Vad innebär den i matväg för dig? – Mustigt, varmt och fylligt! Jag försöker alltid att testa nya grytor från olika länder. Kombinationen nybakat bröd och mustig gryta är oslagbart! 4 BUFFÉ #8/2018 Bakom kulisserna under arbetet med nya numret av Buffé. Ledare