Buffé 1
PLÅTMAT HALLOUMIPYTT MED ÖRTSMÖR OCH SENAPSKRÄM 4
PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 50 g rumsvarmt smör 35 g valfria frysta örter, t ex dill, persilja eller basilika 1 liten blomkål, ca 500 g ca 1 kg potatis 3 små morötter olivolja salt, svartpeppar Senapskräm ½ grönt äpple 2 dl crème fraiche 1 msk grovkornig senap 2 tsk flytande honung Topping 200 g halloumi 1 citron 1–2 dl hackad persilja 1 krm chiliflakes 65 g babyspenat TIPS! Tillsätt gärna champinjoner i pytten. FAJITAS MED ROSTADE GRÖNSAKER, SVARTA BÖNOR OCH GUACAMOLE 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 1–1 ½ kg blandad svamp och grönsaker, t ex champinjoner, paprika, zucchini 1 rödlök olivolja salt, svartpeppar Fajitamarinad ½ dl olivolja 2 pressade vitlöksklyftor 2 msk torkad oregano 2 tsk rökt paprikapulver 1 tsk paprikapulver 2 tsk malen spiskummin 1–2 krm chiliflakes ½ tsk salt Guacamole 2 avokador 1 riven vitlöksklyfta 2 tsk färskpressad limejuice 1 msk crème fraiche Topping 1 förp kokta svarta bönor, ca 380 g 2 tomater 1 röd chili 1 lime 65 g babyspenat 1 kruka koriander 1 dl crème fraiche 8 tortillabröd GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Rensa svampen och ansa grönsakerna. Strimla svamp och grönsaker. Skala och skiva rödlöken. Lägg allt på en bakpappersklädd plåt. Rör ihop ingredienser till marinaden och blanda med grönsakerna. Rosta i mitten av ugnen tills grönsaker och svamp är mjuka, ca 30–40 minuter. 2. Guacamole: Dela och kärna ur avokadon. Mosa avokadon med vitlök, limejuice och crème fraiche. Smaka av med 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. 3. Topping: Häll av, skölj och låt bönorna rinna av. Torka torra med en handduk eller hushållspapper. Finhacka tomaterna. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skär limen i klyftor. 4. Stek bönorna i 1 msk olja några minuter tills de blir lite krispiga. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Toppa grönsakerna med bönor, tomater, chili, lime, spenat och koriander. Servera med guacamole, crème fraiche och tortillabröd. 23 BUFFÉ #8/2018 › GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225°C. Rör ihop smör och örter. 2. Senapskräm: Skala och riv äpplet. Krama ur vätskan. Blanda det rivna äpplet med crème fraiche, senap, honung, 2 krm salt och 1 krm peppar. 3. Ansa blomkålen. Skär blomkål, potatis och morot i tärningar och lägg på en plåt. Ringla över 2 msk olja och krydda med 1 tsk salt och ½ tsk peppar. Rosta i mitten av ugnen ca 15–20 minuter. Ta ut plåten. 3. Klicka på örtsmöret och rosta ytterligare 5–10 minuter tills de får fin färg. 4. Topping: Skär halloumin i tärningar. Skär citronen i klyftor. Stek halloumin i 1 msk olja i en stekpanna på hög värme tills de är gyllenbruna. Ta ut plåten och strö över halloumi, persilja och chiliflakes. Servera med spenat, citronklyftor och senapskräm. » ›