Buffé 1
PLÅTMAT ZUCCHINI- OCH QUINOABIFFAR MED FÄNKÅLSTZA
TZIKI I PITABRÖD 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER Biffar 2 dl kokt quinoa 2 dl grovriven urkramad zucchini (ca ½ normalstor zucchini) 3 ägg 1 dl hackade soltorkade tomater i olja 150 g fetaost 2 rivna vitlöksklyftor 1–2 dl finhackad basilika 1 ½ dl ströbröd olivolja salt, svartpeppar Fänkålstzatziki ½ fänkål 2 tsk färskpressad citronjuice 1 ½–2 dl grekisk yoghurt 2 pressade vitlöksklyftor 1–2 tsk flytande honung Topping och tillbehör 1 rödlök 2 tomater 1 citron 4 pitabröd 65 g blandsallad 2 dl grovhackad bladpersilja 1 kruka basilika 1 msk sriracha GÖR SÅ HÄR 1. Biffar: Sätt ugnen på 200°C. Blanda alla ingredienser till en slät smet. Krydda med ½ tsk salt och 2 krm svartpeppar. Låt smeten vila i kylen ca 15 minuter. 2. Fänkålstzatsiki: Hyvla fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Lägg i en skål tillsammans med citronjuice och 2 krm salt. Låt dra ca 10 minuter. Krama ur vätskan och blanda med övriga ingredienser. 3. Forma smeten till 8 stycken biffar med oljade händer och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olja. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills biffarna fått fin färg. Vänd efter halva tiden. 4. Topping: Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva tomaterna. Skär citronen i klyftor. Värm pitabröden. Servera biffarna med bröd, rödlök, tomater, citron, salladsblad, persilja, basilika, sriracha och tzatzikin. › TIPS! Kryddrostade kikärtor är perfekt topping till soppor, sallader och tacos. Testa receptet på sida 11. » – På den tiden var jag student och värdelös på att laga mat. Jag handlade jättemycket mat till kampanjpris och ägnade sedan timmar i köket åt att ta tillvara allt. Det som först skulle vara en metod för att spara pengar slutade med att bli det absolut bästa jag visste. Anledningarna till att Julia snabbt började fokusera på grön matlagning var flera. Hon kände sig inte nöjd med köttet hon tillagade utan det blev mest ett jobbigt och svårt moment i köket. Sedan tröttnade hon på att laga mat hon egentligen inte gillade. Men att helt sluta äta kött var från början inget ställningstagande, utan handlade snarare om att det inte kändes som en förlust att sluta äta kött och byta ut det mot råvaror som kändes både roligare och godare. – När jag slutade laga kött var det som en 22 BUFFÉ #8/2018 Den bästa typen av plåtmatsmiddagar är de som innehåller flera konsistenser och smaker. helt ny matvärld öppnades för mig. Så fort jag släppte tallriksmodellen där jag utgick från ett huvudprotein började jag tycka att matlagning var så mycket roligare. Det var som att jag hade begränsat mig själv utan att ens veta om det. I HÖST SLÄPPER JULIA sin första kokbok, som hon väljer att kalla en guidebok till hur man lagar riktigt god, grön och enkel plåtmat. På frågan om hur man lyckas med en plåtmatsmåltid blir svaret enkelt. – Den bästa typen av plåtmatsmiddagar är de som innehåller flera konsistenser och smaker: något salt, något syrligt, något krämigt och något krispigt. Ställ plåten mitt på bordet tillsammans med massvis av såser och låt middagsgästerna ta för sig bäst de vill! /