Buffé 1
SKÖRDEFEST PERSIKO- OCH BLÅBÄRSSALLAD MED MANDELS
MULOR OCH GRÄDDFILSKRÄM 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 3 dl gräddfil 4 persikor 2 dl blåbär 1 kruka mynta 1 dl vispgrädde 1 ½ msk florsocker 1 tsk finrivet limeskal 4 mandelskorpor GÖR SÅ HÄR 1. Häll gräddfilen i ett kaffefilter. Ställ kallt minst 20 minuter, gärna 1 timme, så att vasslen rinner bort. 2. Skär persikorna i tärningar och blanda med blåbären i en skål. Strimla myntabladen och vänd ner. 3. Vispa grädde, florsocker och limeskal fast. Vänd ner i gräddfilen. Krossa skorporna och servera till salladen och gräddfilskrämen. TIPS! Det funkar lika bra med glutenfri smördeg! PÄRONFLARN MED CITRON OCH MANDELMASSA 6–8 PERSONER / 40 MIN INGREDIENSER 1 rulle kyld smördeg, ca 250 g 1 ägg ¾ dl vispgrädde 200 g mandelmassa ½ msk finrivet citronskal 3 päron 1 tsk mortlade kardemummakärnor 2 msk flytande honung 1 msk färskpressad citronjuice lättvispad grädde eller vaniljglass till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Vispa samman ägget och grädden i en bunke. Riv mandelmassan grovt och blanda ner med citronskalet. 2. Bred ut fyllningen på smördegen men spara ca 2 cm runt kanten. Skiva päronen tunt och lägg dem ovanpå. Vik in kanterna. Strö över kardemumman och ringla över honungen. 3. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter tills flarnet har fått fin färg. Pressa över citronjuicen och servera med grädde eller glass.