Buffé 1
CIDER Dryck karaktär med Torr, söt, sträv eller s
yrlig. Den äppelbaserade drycken cider kommer i en mängd olika smakvariationer, och tillverkningen kan spåras ända till antiken. Här är allt du behöver veta – och lite till. TEXT PER STYREGÅRD ILLUSTRATION LINA EKSTRAND Äpplen som äpplen? Cider från olika ursprung och tillverkare kan smaka helt olika. Det beror bland annat på att reglerna för vad som får kallas cider skiljer sig mellan olika länder. I USA måste minst 50% av råvaran bestå av äpple, i Storbritannien 35% och i Frankrike 100%. I Sverige räcker det med 15% äpple för att få skriva cider på etiketten. Men även äppelsorter och tillverkningsteknik påverkar smaken. Så tillverkar du cider 1. Skörda äpplena 2. Sortera och skölj 3. Krossa frukten 4. Pressa ur fruktsaften 5. Jäs 6. Eventuellt klarna och filtrera för att få bort grumlighet 7. Lagra och förvara Smakinnovation Gränsen mellan cider och annan dryck är ibland flytande. Prova gärna torr cider smaksatt med humle som påminner en hel del om öl. Eller byt ut det vita dessertvinet mot svensk iscider gjord på äpplen som pressats när de är frusna. Vad äter man till? Cider är en allsidig dryck som passar till många olika maträtter och råvaror. Men området är inte lika utforskat som när det gäller vin. Riktigt torr, flaskjäst cider av god kvalitet passar till ungefär samma maträtter som torrt, vitt vin. Den friska, torra smaken med lätt touch av mogna äpplen funkar ofta bra till rätter av både fisk, skaldjur, grönsaker, ljust kött, viltkött och fågel. Cider passar också bra till många, inte alltför smakrika ostar och klassiska svenska rätter med fläskkött. Eftersom alkoholhalten ofta är låg är cider också en utmärkt törstsläckare. 19 BUFFÉ #8/2018 Så väljer du glas Vill du verkligen känna ciderns alla smaknyanser så servera den i ett vinglas där kupan sluter sig uppåt – alltså ett vanligt vitvinsglas eller mindre rödvinsglas. Är du snarare ute efter ciderns törstsläckande förmåga går det lika bra med ölglas eller tunna, raka vattenglas. Gör din egen kanelcider! Blanda 1 liter äppelcider, 1 tsk vaniljpulver och 5 kanelstänger i en kastrull. Värm försiktigt, häll upp i glas och servera genast. Drick lokal t Under de senaste åren har den småskaliga produktionen av hantverkscider i Sverige ökat och intresset för drycken har växt bland både amatörer och professionella. Tillverkningen av cider är en stolt tradition i Sverige med anor från 1200-talet. Drycker på jäst äppelmust tros dock har druckits på flera håll i världen så tidigt som 500 år före Kristus.