Månadens skörd april 1
UPPDRAG GRÖNSKNING Säsongens söta stunder Våren n
ärmar sig med stormsteg och det gör också högtider som påsk och eid al-fitr. Månadens skörd har pratat med Camilla Hamid som berättar allt om hur vi kan baka sött och gott i säsong. TEXT: EBBA BERGLING FOTO: SIMON HELLSTEN F ör receptkreatören, bakboksförfattaren och tv-kocken Camilla Hamid handlar allt om att sprida bakglädje och inspiration. Till vårens bakning använder hon kryddor som kardemumma och kanel, och råvaror som äpplen, morötter och rödbetor, alla kan med fördel rivas ner i smeten och piffa upp med både färg och smak. – Frukt och grönsaker passar jättebra i mjuka kakor och ger inte bara härliga färger utan också en otrolig, jordig sötma och saftighet. Bra att tänka på är att grönsaker innehåller olika mycket vätska, morot är till exempel torrare än rödbeta. När du ska addera en grönsak i ett recept kan du behöva justera mängden mjöl för att balansera proportionerna mellan torra och blöta ingredienser, tipsar Camilla. Vill du baka på färska råvaror i säsong passar klassiker som äppelpaj och morotskaka utmärkt till vårens festligheter. – Min goda morotskaka är klassisk men maxad! Frostingen är fluffig och kakan är riktigt saftig och kryddig. Använd gärna svenska, ekologiska morötter som är sötare vilket gör stor skillnad i smaken. Annars bakar jag gärna en citronmarängpaj till MÅNADENS SKÖRD 03/2023 påsk. En botten på smör och digestivekex får täckas med en fyllning av sötad kondenserad mjölk, äggulor samt saft och zest från citron. Toppa pajen med maräng och grädda snabbt i ugnen, säger Camilla. Den som har bär i frysen från sommaren har en riktig guldgruva så här års. De är perfekta att använda både i bakverk för att få till fina smaker, eller att använda som dekoration. I april firas också eid al-fitr som är fastebrytandets högtid och som avslutar den muslimska fastemånaden ramadan. Högtiden rymmer många traditioner och kulturer som skiljer sig åt mellan olika länder och grupper, men gemensamt är att man slår på stort när det kommer till bakverk och sötsaker. Camilla berättar om några av sina favoriter. – Under eid al-fitr äter man massor av kakor och godsaker! Baklava är en klassiker som kan smaksättas med kardemumma och fyllas med pistage- eller valnötter. Något annat som är gott är dadelpraliner på medjooldadlar som kärnas ur, fylls med jordnötssmör och doppas i choklad. 11 Äpplen, morötter och rödbetor piffar upp med färg och smak. Baklavan kan också fyllas med choklad, hasselnötter och mandel. Vill du ha mer inspiration kan du testa att baka de fyllda småkakorna mamoul som görs på mannagryn och formas i olika varianter. De avlånga kakorna innehåller pistagenötter, de runda valnötter och de mindre utan florsocker innehåller dadlar. Du kan också testa tekakorna Kaek el Eid som är lite matigare och kryddas med anis, fänkålsfrö, muskotnöt, kryddnejlika och kardemumma, eller layali lubnan som betyder ”libanesiska nätter” och är en krämig mannagrynstårta toppad med nötter och sirap. Även om våren är en tid för högtider och fest behöver vi också tänka hållbart och ibland förhålla oss till en budget när vi bakar. – Se över hur många du ska baka till och hur stor sats du behöver göra. Tänk