Månadens skörd april 1
UTBLICK Det grönskar hos SydGrönt I slutet av apr
il brukar de första späda stjälkarna våga sig upp ur den solvarma jorden. En av SydGrönts odlare, Per Nordmark i skånska Södervidinge, tar oss med in i sparrisens förlovade land. TEXT: ISABELLA JARL D et är många av oss som räknar dagarna till dess att våra smaklökar ska få dansa av glädje. Den nyskördade sparrisen är snart på ingång hos ICA Kvantum. Vi längtar till vi får plocka hem de gröna långa stänglarna, knyta upp bunten och sedan äta upp dem omedelbums. Per Nordmark är en av de hängivna sparrisodlarna i Sverige, som ägnar stora delar av sin vakna tid till att ta hand om primören som ibland sätter tålamodet på prov. Skörden pågår från de första dagarna i maj till midsommar. När skörden är över låter man skotten vara ifred så att de får samla näring till kommande års skördar. De oskördade skotten slår ut och förvandlas då till vidlyftiga plymer som kan bli runt 1,5 meter höga. Man låter dem vara kvar i landet och skär ner dem nästkommande vår. Hur är det att jobba som sparrisodlare? – Det är tacksamt att odla en delikatess som är uppskattad av så många. Varje 18 planta ger ungefär 1,5 månads skörd, vilket ger 0,7 kg skörd per planta och säsong. När väder och vind är optimala kan en sparris växa 10–12 cm per dag, vilket gör att det är väldigt roligt att odla. Vi förlänger skörden genom att sätta upp mobila båghus över odlingen och lägger täckväv på så att plantorna får de bästa förutsättningarna. – Skörden är tidskrävande eftersom vi skördar för hand. När vi ska bunta ihop dem är det viktigt att knytena är homogena, 20 cm, varken mer eller mindre. 03/2023 MÅNADENS SKÖRD