Månadens skörd april 1
Allt för att kunden ska kunna plocka med dem hem
och koka direkt. Varje dag, beroende på väder, skördas mellan 100 och 250 kg på våra 4 hektar. Samtidigt som vi skär av sparrisen kontrollerar vi plantans status. Har den fått svampangrepp behöver vi bekämpa det direkt, eftersom en angripen buske inte får i sig tillräcklig näring, vilket i sin tur leder till en dålig skörd nästa år. Även när säsongen är över så behöver vi från den 15 juni till 1 oktober dagligen kontrollera alla våra plantor. Vad är det som är så speciellt med sparris? – Precis som vi ser fram emot de allra första jordgubbarna på midsommar har även vårens första primörer en speciell plats i våra smakminnen. Säsongen är som bekant kort och när sparrisen tränger sig upp genom jordskorpan välkomnar vi den nya späda och fina smaken som vi längtat efter. Vad är skillnaden på grön och vit? – Grön och vit sparris kommer från samma planta – det handlar bara om olika sätt att odla. Den gröna skördas ovan jord när de unga skotten är 22–24 cm långa, medan den vita skördas under jord innan toppskotten nått jordytan. Sparrisen är av naturen grön, men om den får växa upp i en kuperad jord, som stänger ute allt ljus så blir den vit. Den vita har ett tjockare skal och en trådigare textur, vilket gör att den till skillnad från den gröna alltid behöver skalas. Grön sparris har en tydligt grön smak, medan vit är lite sötare och rundare i smaken. Hur tillagar du helst sparris? – När de första nyskördade stänglarna har gjort entré på tallriken föredrar jag att koka dem. Det räcker med att låta dem dyka ner i kokande vatten tre minuter för en normalstor sparris. När de är klara ska de vara mjuka men ha ett tuggmotstånd. Jag brukar skölja av dem i iskallt vatten för att bevara spänst och färg. Smaken bjuder på en lätt sötma med mjäll konsistens. Efter drygt en vecka längtar smaklökarna efter nya utmaningar. Jag steker gärna sparrisen i olja i pannan tillsammans med pinjenötter eller grovhackade hasselnötter. Servera sparrisen på ett fat och ringla över brynt smör som ger en nötaktig smak. Vi längtar efter den svenska sparrisen, vad är det som gör den så god? – Den bjuder på mycket krispighet med en ljuvligt len smak med inslag av gröna Vårens första primörer har en speciell plats i våra smakminnen. ärter. Den har mycket smak i sig själv och, likt många andra primörer, behövs det bara tillsättas lite brynt smör för att en smakexplosion ska uppstå. Våra långa och ljusa dagar med krispigt klimat bidrar även till den goda smaken. Vi får helt enkelt passa på att njuta av smakerna som bara finns hos oss under en kort period. Vad behöver den för att den ska trivas? – Mycket sol och värme, men den klarar sig också i halvskugga. Sparrisens rotsystem är en enda härva stora rötter som trivs bäst i lucker sandjord. Varje vecka tar vi prov på jorden för att analysera dess status. Vi håller reda på avdunstningen, kontrollerar hur mycket det regnar och hur mycket vatten som behöver tillföras. Detta behöver skötas med största noggrannhet för att ge de bästa förutsättningarna för nästa års skörd. Allt om SPARRIS Kokt vit sparris med parmesansmör NYSKÖRDAD SPARRIS SKA GNISSLA Spänstig sparris ger ifrån sig ett gnisslande ljud när de gnids mot varandra. KOLLA EFTER FÄRSK SNITTYTA Undvik de som börjat torka ut längst ner på skotten. FÖRVARAS SVALT Mår bäst i kylen. SPARRIS ÄLSKAR SOLEN Den vänder sig mot solen på morgonen, mot mitten av dagen står de rakt upp. BEHÖVER INTE SKALAS Spröd grön sparris behöver nödvändigtvis inte skalas, men den nedre delen kan behövas skäras bort. och surdegskrisp – en liten och krispig rätt, perfekt på buffébordet! Receptet hittar du på ica.se/recept ↓ MÅNADENS SKÖRD 03/2023 19