Månadens skörd april 1
Krämig potatissallad med rädisor, purjolök och ci
tron Härlig potatissallad med perfekt krämighet från majonnäs och gräddfil. Purjolök, rädisor och persilja sätter sin egen prägel på den här potatissalladen som passar fint till både lax och kyckling. PORTIONER: 4 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | CA 18:-/PORTION 900 g potatis, gärna färskpotatis 1 knippe rädisor (à ca 220 g) 1 kruka kruspersilja 1 bit purjolök (à ca 150 g) 1 citron, skal och 2 msk saft 1 tsk salt 2 dl majonnäs 2 dl gräddfil svartpeppar 1. Tvätta och koka potatisen. Låt potatisen svalna. Skär potatisen i bitar. 2. Ansa, skölj och dela rädisorna i halvor (spara några till servering). Hacka persiljan. Ansa, skölj och strimla purjolöken fint. 3. Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen, pressa ut saften. 4. Lägg purjolöken i en stor bunke. Tillsätt citronsaft och salt. Rör runt ordentligt. Låt purjolöken stå och marinera i cirka 5 minuter. Potatissalladen passar till gravad lax, lammstek eller stekt kyckling. 5. Tillsätt potatis, rädisor, citronskal, majonnäs, gräddfil och hälften av persiljan till purjolöken. Blanda försiktigt och smaka av med salt och peppar. 6. Garnera med resten av persiljan och gärna några hyvlade rädisor. Sill med gin, enbär och gurka Med sina syrliga och något bittra toner blir gin och enbär en oslagbar smakkombination tillsammans med gurka, citron och 5-minuterssill. Sa vi att den dessutom går snabbt att svänga ihop och är utmärkt att göra i förväg? PORTIONER: 6 | TID: ÖVER 60 MINUTER ENKEL | CA 23:-/PORTION* 1 dl ättiksprit (12 %) 2 dl strösocker 2 ½ dl vatten 2 lagerblad 2 msk mortlade enbär 10 svartpepparkorn ½ dl gin 1 liten rödlök 1 liten citron ½ gurka 2 förp (à 420 g) 5-minuterssill 1. Koka upp ättika, socker, vatten, lagerblad, enbär och svartpeppar i en kastrull. Låt svalna och rör ner gin. 2. Skala och skiva löken tunt. 3. Tvätta citronen noga. Skiva citron och gurka tunt. 4. Häll av och skär sillen i bitar. 5. Varva sill, lök, citron och gurka i en väl rengjord burk. 6. Häll på den kalla lagen och låt stå i kylen minst 1 dygn före servering. * Vi har räknat på den vanligaste ginsorten. MÅNADENS SKÖRD 03/2023 27 cirka 97 gram grönsaker per portion cirka 55 gram grönsaker per portion