Månadens skörd april 1
Langos med äpple och citronmascarpone Äpplen smak
satta med kardemumma och mascarpone vispad tillsammans med vispgrädde toppar dessa langos. Ta genvägen och gör dina langos av färdig pizzadeg så blir det enkelt och ändå så gott. PORTIONER: 6 | TID: ÖVER 60 MINUTER | MEDEL | Äppelkompott 4 äpplen (gärna Rubinola, à ca 160 g) 2 msk vatten ½ tsk kardemummakärnor 4 msk strösocker Citronmascarpone ½ citron, finrivet skal och 2 tsk juice 125 g mascarpone ½ dl vispgrädde 1 ½ tsk vaniljsocker 400 g kyld pizzadeg på rulle 1 dl rapsolja 1. Äppelkompott: Skala, kärna ur och skär 3 av äpplena i bitar och koka dem mjuka i vattnet i en kastrull, under lock, cirka 10 minuter. 2. Skala och skär det sista äpplet i små, cirka ½ cm stora, tärningar. Mortla kardemummakärnorna. 3. Tillsätt kardemumma och socker i kastrullen och mixa slätt med en stavmixer. Vänd ner äppeltärningarna i moset. 4. Citronmascarpone: Tvätta och riv det yttersta av skalet på citronen. Pressa ur 2 tsk juice. Vispa mascarpone, grädde och vaniljsocker fluffigt. Vänd ner citronskal och citronjuice. | CA 11:-/PORTION 5. Tryck ut 6 lika stora rundlar i pizzadegen, cirka 10 cm i diameter, med ett glas eller en kopp. Dra i rundlarna så att de blir ovala. 6. Stek degen i het olja i en stekpanna, 1–1 ½ minut, vänd efter halva tiden. Låt langosen rinna av på hushållspapper. 7. Toppa langosen med äppelkompott och citronmascarpone. Riv lite citronskal över langosen! 12 03/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka 85 gram frukt och grönt per portion