Månadens skörd april 1
Rödbetskaka i långpanna med frosting och nötter S
makrik och saftig rödbetskaka som bakas i långpanna med härlig kanelsmak i smeten. Den vackert rosa frostingen kommer garanterat uppmärksammas av dina kaffegäster och lite honungsrostade nötter på toppen ger kakan extra krisp. BITAR: 25 | TID: ÖVER 60 MINUTER | MEDEL | | CA 8:-/BIT 9 dl finrivna rödbetor (ca 700 g råa rödbetor) 6 dl vetemjöl 4 ½ tsk bakpulver 3 tsk vaniljsocker 5 tsk kanel 1 tsk salt 6 ägg 6 dl strösocker 4 ½ dl rapsolja Honungsrostade nötter 200 g blandade naturella nötter, t ex hasselnötter, pecannötter, valnötter eller pistagenötter. 1 ½ msk flytande honung 1 tsk flingsalt Frosting 600 g cream cheese (färskost) 75 g rumstempererat smör 4 ½ dl florsocker 2 msk färskpressad citronjuice 2 msk rödbetsjuice (från rödbetsrivet) 1. Sätt ugnen på 175 °C. 2. Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn. Krama ur 2 msk rödbetsjuice och spara den till frostingen. 3. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, kanel och salt i en bunke. 4. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt i en annan stor bunke. 5. Blanda ner rödbetsriv och rapsolja i äggblandningen. Sikta ner mjölblandningen. Vänd försiktigt ihop till en smet. 6. Häll smeten i en långpanna, storlek 40×35 cm, med ett bakplåtspapper i botten. 7. Grädda i mitten av ugnen 45–55 minuter. Kontrollera med en provsticka att kakan är torr. Ta ut och låt kakan svalna helt i långpannan. 8. Honungsrostade nötter: Blanda nötterna med honung och flingsalt, häll ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. 9. Rosta i mitten av ugnen 8–10 minuter, tills det börjar dofta rostade nötter och honungen har karamelliserats. Låt svalna. Hacka nötterna grovt. 10. Frosting: Vispa färskost, smör, florsocker, citronjuice och rödbetsjuice fluffigt. 11. Bred frostingen över den kalla kakan. Toppa med nötterna. 16 03/2023 MÅNADENS SKÖRD cirka 28 gram grönsaker per bit