Månadens skörd april 1
Chokladmoussebakelse med clementin Fantastisk bak
else med chokladmousse och clementin. Botten är smördeg som gräddas med en plåt som tyngd för att få till den rätta bottnen. Varva sedan söta clementiner och god chokladmousse till en snygg bakelse. PORTIONER: 10 | TID: ÖVER 60 MINUTER | MEDEL | | CA 14:-/PORTION 3 dl vispgrädde 200 g mörk bakchoklad 2 äggulor 2 msk ljummet vatten 3 msk florsocker 10 clementiner 250 g färsk smördeg 3 msk rörsocker 1 kruka mynta 1. Vispa grädden, så att den är löst vispad. 2. Bryt 125 g av chokladen i små bitar och smält den i en skål över vattenbad (sätt skålen i en kastrull med knappt sjudande vatten och låt chokladen smälta, se till att ingen vattenånga kommer i chokladen). Chokladen ska vara helt smält och varm. 3. Hacka resterande choklad fint. 4. Vispa äggulor, vatten och florsocker luftigt i en bunke. 5. Vänd ner den smälta chokladen i ägguleblandningen, lite i taget, och rör om hela tiden med en slickepott. 6. Vänd ner chokladblandningen, lite i taget, i grädden och rör hela tiden. 7. Tvätta och riv det yttersta av skalet på 2 clementiner (cirka 2 tsk skal) och vänd ner det och chokladhacket i moussen. 8. Lägg moussen i spritspåsar och lägg i kylskåpet i 4 timmar. 9. Skär av skalet på clementinerna och skiva dem tunt. Lägg dem på en tallrik. 10. Sätt ugnen på 200 °C. 11. Skär smördegen i 20 st 10×5 cm stora rektanglar. Lägg smördegen på en plåt med bakplåtspapper. Strö socker över rektanglarna. Lägg ett bakplåtspapper över degen och lägg en plåt ovanpå. Grädda mitt i ugnen 10–15 minuter, eller tills de fått fin färg. Låt dem svalna på plåten. 12. Vid servering: Lägg ut 10 smördegsbottnar på ett serveringsfat, spritsa hälften av chokladmoussen på dem. Fördela hälften av clementinskivorna på moussen. 13. Lägg resterande smördegsbottnar ovanpå moussen och clementinskivorna. Spritsa resterande chokladmousse på smördegen, fördela resterande clementinskivor på moussen. 14. Garnera med mynta och servera genast. MÅNADENS SKÖRD 03/2023 15 cirka 75 gram frukt och grönt per portion