Månadens skörd april 1
↑ Camilla Hamid är receptkreatören, bakboksförfat
taren och tv-kocken som sprider bakglädje och inspiration. Hon piffar gärna upp smeten med både färg och smak från frukt och grönsaker. Foto: Hannah Hedin också på att ta vara på rester. Äppelskalet som blir över från äppelpajen kan rostas knaprigt och toppa granola eller pannacotta. Att rosta är ett bra sätt att förlänga bakverkens livslängd, menar Camilla. Hon tipsar också om att överbliven sockerkaka kan mixas ihop med smör, florsocker och kakao och användas som fyllning i punchrulle. Det finns många bakverk som inte innehåller smör eller där smöret kan bytas ut mot olja. – Flera mjuka kakor, som silviakaka, kan bakas med olja i stället för smör eller med vatten i stället för mjölk. Det gör kakan väldigt saftig, men eftersom fett är en smakbärare kan man behöva komplettera med mer kryddor, säger Camilla. Att baka i långpanna är perfekt om du vill bunkra upp med fika! Råvaror som havregryn och mjöl används i flera bakverk, ibland är de till och med grunden i själva kakan. Även om de är prisvärda, behöver det du bakar inte bli tråkigt. Det finns flera knep till att bakverken ska upplevas festligare, något så enkelt som chokladbollar blir genast MÅNADENS SKÖRD 03/2023 lyxigare när de får rullas i kakao eller krossade pistagenötter. – Jobba med örter och blommor för att lyfta bakverken! Det går faktiskt att hitta en del användbart i naturen så här års, röd oxalis är fin att dekorera med. Den kan även köpas i mataffärer och planteras i trädgården eller i en kruka på balkongen. Röd oxalis har en syrlig smak som påminner om rabarber och passar extra bra till påsk eftersom blommorna är gula nu, berättar Camilla. Att planera bakningen och nyttja ugnen när den ändå är igång är både ekonomiskt och hållbart. Om du ska laga lasagne kan du även passa på att baka en kaka i långpanna samtidigt. – Att baka i långpanna är också perfekt om du vill bunkra upp med fika. De flesta bakverk går jättebra att frysa in och det är smidigt att kunna ta fram fika ur frysen när du blir sugen, avslutar Camilla. ICAs matkreatör Leif Grönlund vill precis som Camilla slå ett slag för morotskakan nu till våren. Han tipsar om en variant där man även river ner äpple i smeten och toppar färskostsfrostingen med kolasås, äppelskivor och kanel. I det här numret har han tagit fram recept på bakverk för vårens festligheter. Utöver att han utgått från säsongens råvaror, har 13 han sett till att recepten ska räcka till flera, som rödbetskakan i långpanna. – Det uppstår en spännande smakbrytning när man bakar söta bakverk med grönsaker eller rotfrukter. Rödbetorna gör kakan saftig och fin och juicen från de rårivna betorna används till att färga frostingen rosa. Nötterna saltrostas för att balansera sötman, säger Leif. Den som vill ha något som går både snabbt och enkelt att laga hittar ett recept på efterrättslangos som görs på färdig pizzadeg. – Den superenkla varianten på langos toppas med syrlig mascarpone och söt äppelkompott. I chokladmoussebakelsen gifter sig chokladen och clementinen på en krispig smördegsbotten. Degen bakas under tryck och råsockret gör botten extra frasig och karamelliserad. – De här recepten innehåller lite annorlunda smakkombinationer och texturer som jag tycker att man ska våga testa, avslutar Leif. Recepten på rödbetskaka med frosting och nötter, langos med äpple och citronmascarpone samt chokladmoussebakelse med clementin hittar du på sida 12, 15 och 16. Glad och god vår!