Månadens skörd april 1
Sparris med pocherat ägg och romescocrème Smakrik
och vacker rätt. Crèmen med mandel och paprika passar bra till den kokta sparrisen. Tveka inte att göra de krämiga pocherade äggen, det är superenkelt att göra när du använder vinägermetoden. PORTIONER: 4 | TID: UNDER 45 MINUTER | MEDEL | Romescocrème 100 g hel skållad mandel 1 grillad paprika (inlagd) ½ msk rödvinsvinäger 1 dl majonnäs salt och svartpeppar Sparris 500 g vit sparris 1 citron, 3 msk saft 10 dl vatten 2 tsk strösocker 2 tsk salt Pocherade ägg ¾ dl äppelcidervinäger 4 ägg 11 dl vatten 2 förp (à 65 g) babyspenat Till servering surdegsbröd 1. Romescocrème: Rosta mandeln i en torr stekpanna, hacka den grovt. Låt paprikan rinna av. 2. Mixa paprikan, hälften av mandeln, rödvinsvinäger och majonnäs till en jämn sås. Smaksätt med salt och peppar. 3. Sparris: Skär bort cirka 2 cm av botten på sparrisen och skala dem. 4. Pressa saften ur citronen. Koka upp citronsaft, vatten, socker och salt. 5. Lägg ner sparrisen i kokvattnet och koka dem 4–6 minuter. Sparrisen ska ha ytterst lite tuggmotstånd kvar (skär bort en bit av botten på en sparris och prova). Ta upp sparrisen och lägg dem på en tallrik med hushållspapper. 6. Pocherade ägg: Häll vinägern i en bunke som är cirka 20 cm i diameter. 28 03/2023 MÅNADENS SKÖRD | CA 45:-/PORTION 7. Knäck i äggen i vinägern. Låt äggen ligga i vinägern i 10 minuter. 8. Koka upp vattnet i en vid gryta och låt det sjuda. Häll i äggen från bunken tillsammans med vinägern i det sjudande vattnet med en svepande rörelse. Låt äggen sjuda cirka 3 minuter. 9. Ta upp äggen med en hålslev och lägg i en bunke med kallt vatten någon minut. Lägg äggen på hushållspapper för att vattnet ska rinna av. 10. Lägg upp spenat, sparris och pocherade ägg på ett stort fat. Klicka över romescocrème och avsluta med att strö på resterande mandel. 11. Till servering: Servera gärna med surdegsbröd. cirka 170 gram grönsaker per portion