Månadens skörd april 1
I säsong just nu Svenska råvaror har det lilla ex
tra. Ofta är de både prisvärda och smakrika men är framförallt ett gott val för miljön. När den svenska skörden inte räcker till visar vi andra råvaror när de är som bäst. Basilika SÄSONG: Året om RECEPT: På sida 4, 5 och 7 En ört med sötaktig och kraftig smak. Bladen ska vara blanka och friskt gröna. Den är särskilt god tillsammans med tomater, i pastarätter och sallader. Toppa gärna rätten med några blad. Är känslig för kyla, så förvara i ett soligt fönster. Blåbär SÄSONG: Året om FRÅN: Spanien Fasta bär med vaxliknande hinna och härlig sötma. Passar i bakverk eller varför inte mixa dem tillsammans med lime, honung och rosmarin och ringla över en krispig hjärtsallad. Förvaras helst i kylen. Äpple: Elise SÄSONG: Februari – augusti RECEPT: På sidan 12 Ett medelstort vinteräpple som har en fin mörkröd täckfärg över den gula grundfärgen. Fruktköttet är fast och syrligt. Ät som det är, använd i matlagning, eller varför inte i ett kastrullbröd med kummin. Förvaras i kylen. Ärtskott SÄSONG: Året om Vackra skott från ärtor med samma goda smak som sockerärtan. Här utlovas en söt krispighet som heter duga. Goda att steka i smör, stoppa ner dem i en sallad eller ät upp omedelbums. Förvaras helst i kylen. Grapefrukt SÄSONG: Året om FRÅN: Israel och USA En söt och saftrik citrusfrukt med mycket smak. Passar utmärkt i en läskande sallad med avokado och hjärtsallad, eller testa att ha den i en kaka med curd gjord av grapefrukten. Förvaras i rumstemperatur. CECILIA EKFORS FORSBERG KATEGORICHEF GRÖNSAKER PÅ ICA VÅRENS SKÖRD Snackgurka SÄSONG: Mars–oktober En delikat gurka med mindre vatten än stora gurkor, vilket gör den mer krispig. Perfekt att snacksa på tillsammans med ost, oliver och kallskuret. Förvaras i en plastpåse i kylen. Hur tar du tillvara på äpplet Elise? – Det är ett äpple som tål lagring Kastanjechampinjon SÄSONG: Året om Har en mild men fylligare smak än vanliga champinjoner. De är fasta i konsistensen och doftar skog. Är god i risotto tillsammans med parmesan och rosmarin eller smörstek och ät upp! Håller bäst i förpackning eller papppåse i kylen. Tomat SÄSONG: Året om RECEPT: På sidan 7 En smakrik klassiker med mycket umami. Passar som tilltugg, i en ratatouille eller i gazpacho. Förvara hellre för varmt än för kallt, så undvik kylen för att bevara den goda smaken. väldigt bra och har därför en lång säsong. På ICA Kvantum kan du hitta Elise både under vinter och vår när det finns få andra svenska äpplen att tillgå. Elise är ett av mina favoritäpplen! Inte bara för att min dotter har samma namn, utan främst för att jag gillar smaken och konsistensen. Låt äpplet få ta plats i paj eller kompott och upptäck den ljuvliga smaken. Vad är det bästa med grapefrukt? – Det är en frukt som fungerar både till frukost, i desserter och i mat. Testa gärna att filéa och lägg ner i en sallad. Nu har vi sorterna Ruby red och Ruby från Florida i sortimentet. De har en fantastiskt fin och sötaktig smak. Hur tar du hand om din basilika? – Den trivs varmt och ljust, inte för blött om fötterna men vill inte heller torka ut. Ställer man den ljust och klipper ner den över första riktiga bladparet snarare än längst ner, kan man få nya blad att äta. HANDLA SVENSKT Håll utkik efter svenska råvaror i ICA Kvantums frukt- och grönsaksavdelningar om du också vill äta i säsong! Tillsammans för en god morgondag.