Månadens skörd april 1
MATINSPIRATÖREN Det svänger om den karibiska mate
n. DUANE SHEPHERD har växt upp i Trinidad och Tobago men flyttade från London till Stockholm för tio år sedan. Han upptäckte att staden saknade ett utbud av karibisk kultur och startade därför Cane Rum Society för tre år sedan – en karibisk pärla fylld av mat, dryck och gemenskap. Traditionella maträtter Currykyckling En intensiv och smakrik rätt med mycket kryddor. Jamaican Jerk Chicken Kryddstarka kycklingklubbor som servereras tillsammans med kokosris. Braised Oxtail & Butter Beans Väldoftande gryta med karibiska kryddor som ska puttra på spisen i 12 timmar. Hur ser din relation ut till det karibiska köket? – Det är min grund! Jag växte upp i Trinidad som har en färgstark matkultur med influenser från Storbritannien, Spanien, Frankrike, Portugal, Indien, Kina, Syrien och Libanon tack vare sin internationella befolkning. Jag utvecklade ett intresse för restaurangbranschen i tidig ålder och öppnade min första restaurang vid 16 års ålder i Trinidad. Den låg mitt emot ett romdestilleri och det var då jag blev nyfiken på rom. På vår restaurang här i Stockholm har vi ett unikt bibliotek med Europas och Skandinaviens största samling av rom. Rom är perfekt att kombinera med smaken av karibisk mat. Vad utmärker karibisk matkultur? – Den kännetecknas av mycket djupa smaker och levande färger! Aromerna som sprider sig när vi rostar, kokar eller steker maten ska få det att vattnas i munnen. Vi marinerar allt protein i massor av färska örter, vilket bidrar till en otrolig smak. Vi pratar om marinader och kryddblandningar fyllda med kryddpeppar, kanel, muskot, anis och ingefära som går ihop med köttet och ger det en underbar smak. Färsk frukt är ett annat viktigt inslag i våra kött- och fiskrätter, och givetvis även i våra fruktiga romdrycker. Här på restaurangen serverar vi bland annat Trini lamb shank och flame grilled octopus som passar till rom. Fantastiska färger och smaker är återkommande inslag i karibisk mat. Vad är bra att tänka på om man vill laga karibisk mat? – Att använda sig av doftande kryddor och örter som du normalt sett inte använder i din matlagning och lär dig bekanta dig med massor av unika smaker. Här hittar du en stor mångfald av olika smaker med allt från kanel och stjärnanis till ingefära och muskot. Tänk så långt bort från att bara krydda med salt och peppar som möjligt. 30 På ica.se/recept hittar du Jerkkyckling med majssalsa och bönris – jamaicansk streetfood när den är som hetast. Fyra vanliga smaksättare i Karibien är kryddor som muskot, kanel, ingefära och stjärnanis. 03/2023 MÅNADENS SKÖRD