Buffé OKTOBER – TREND/SMAK/DESTINATION
DESTINATION Amman Recept på en variant av fatteh
hittar du på buffe.se. DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot en inspirerande smakdestination. Buff é upptäcker en spännande matkultur och tipsar om hur du plockar hem den till ditt kök. I Jordaniens huvudstad Amman är en god falafel aldrig långt borta. Men du hittar även moderna kaféer och krogar där det traditionella köket tolkas på nya vis och hämtar infl uenser från världens alla hörn. Du bör heller inte missa den jordanska frukosten – den är lika ambitiös som en bättre lunchbuffé. OM FRUKOST I Jordanien äter man en hel liten buffé till frukost, ofta med inslag av hummus, oliver, pitabröd, falafel, manakish och grönsaker. Foul medames, en röra på bondbönor och olivolja, är också typisk frukostmat. Signaturrätter FATTEH En klassisk frukosträtt som görs på bitar av tunnbröd som varvas med yoghurt, sesampastan tahini, kokta kikärtor och pinjenötter. Vill man kan man komplettera med kyckling eller lamm. MANAKISH Även minipizzan manakish äts ofta till frukost. Den tunna degen toppas vanligtvis före gräddning med ost eller olivolja och kryddblandningen za'atar, som består av torkad timjan, sesam och den syrliga kryddan sumac, ibland även oregano och mejram. MANSAF Jordaniens nationalrätt. Består av lamm som fått koka i en sås på torkad, fermenterad getyoghurt, innan det serveras med tunnbröd, pinjenötter, mandlar och ris. ÄVEN DEN SOM aldrig har varit i Amman har nog någon gång stött på stadens omfångsrika utbud av meze-rätter. Den persiljemättade salladen tabbouleh och bröd- och grönsakssalladen fattoush serveras bredvid hummus, halloumi, falafel och vinbladsdolmar. Det jordanska köket har stora likheter med andra Mellanösternkök. Mat är ett viktigt kulturellt inslag och hela sällskapet delar på rätterna som står på bordet. Ris, lamm, yoghurt, lök, citron, tomat och baljväxter är vanliga råvaror, tillsammans med bröd, oliver och olivolja. Jordanien är ett av de länder där det odlas mest oliver i världen. Bland sötsakerna är knafeh populär. Den görs på vit, seg ost som täcks med mannagryn eller den trådiga kataifi degen och sötas med sockerlag och rosenvatten. Kaff et är också ett måste: starkt, sött och smaksatt med kardemumma. 11 BUFFÉ #10/2020 BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: Ca 1,2 miljoner invånare MUSIKTIPS: Zade Dirani, Aziz Maraka, Tawfi q och Al-Nimri. MATSOUVENIRER: Oliver, olivolja, sötsaker, nötter, pickles och za'atar. TYPISK GATUMAT: Shawarma, falafel och sesambrödet ka'ak. Kocken Zeina Mourtada är uppvuxen i Malmö, men har sina rötter i Libanon. I kokboken Zeinas kitchen: recept från Mellanöstern hittar man dock mat som är vanlig i hela regionen. Här fi nns recept på såväl meze-rätter som husmanskost och olika kryddblandningar. Laga som restaurangen! Restaurang Najla är inredd som en bostad med prydnadssaker och vardagsrumsmöbler. Här serveras traditionell husmanskost lagad efter gamla släktrecept. Som nationalrätten mansaf och upp-och-nerrätten maqlobeh – som består av ris, grönsaker och kött, tillagat i en gryta som vänds upp och ner vid servering. PROVA HEMMA Upp-och-ner-rätten maqlobeh är en perfekt bjudrätt där kryddigt lamm eller kyckling varvas med stekt aubergine, tomat, paprika och potatis samt toppas med ris. Är du nyfi ken på att prova receptet hemma? En variant på maqlobeh hittar du på buffe.se KOKBOK ZEINAS KITCHEN
Buffé SMAKA PÅ PERU
Buffé BRÖD PÅ FRANSKA
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé KIMCHI MED MERA
Buffé Har du hört talas om bulgogi?
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING