LEDARE & MEDARBETARE SIMON BAJADA Fotograf Simon
är uppvuxen i Australien och har mat och foto som passion. Han har arbetat som kock och matstylist – men är idag kokboksVill du ha mer matinspiration? Missa inte @tidningenbuffe på Instagram. författare och matfotograf. Du hittar hans fotografier på sidorna 12–17. Vilket är ditt favoritkök? – Det malaysiska! Det kombinerar alla de bästa elementen från olika asiatiska länder: Indien, Thailand, Vietnam och många fler. Det är så gott! Man behöver inte leta fram passet för att smaka på världen. HÄROMÅRET VAR JAG på ett bröllop där min bordsdam med rötter i Grekland bestämt hävdade att det var hennes farfar som en gång introducerat tzatziki i Sverige. Jag kom att tänka på detta när jag i ett nytt möte bara i förra veckan fick höra att ”det var min kompis morsa som tog latten till Stockholm”. DET TYCKS BO en viss prestige i att känna någon som känner någon som möjligen var tidig med att presentera utländska maträtter för en ny publik. Men mer intressant än vem som är först är vem som gör den till ett naturligt inslag i vår matkultur. I DET HÄR numret av Buffé bestämde vi oss för att blicka ut i världen. Dels för att det är oktober och den tid på året när man av gammal vana längtar bort. Dels för att det här året är som inget annat och att bege sig ut på långa resor känns plötsligt främmande. Men! Man behöver inte leta fram passet för att smaka på världen. Låt den här hösten bli säsongen när du omfamnar världens kök, hemma i ditt eget. VI ÄR STOLTA över att kunna bjuda på Jennie Walldéns bästa koreanska rätter, Valentin Checas höjdpunkter från det peruanska köket och Sébastien Boudets mest oemotståndliga brödbak. Berätta om ett matminne från en resa! – Tidigare i år var jag i New York och besökte en del klassiska restauranger, bland annat den gamla judiska delin Barney Greengrass, där åt jag en fantastisk sallad med rökt vit fisk och bröd. JOSEPHINE JOHANSSON Art Director Josephine har ett brinnande intresse för design och mat – som Art Director för tidningen Buffé får hon kombinera det bästa av två världar. Vilket är ditt favoritkök? – Det sydostasiatiska! För de fräscha och rena smakerna. Det går att variera på så många sätt vilket gör det till ett intressant och spännande kök, men också otroligt gott. Berätta om ett matminne från en resa! – Feta forno (bakad fetaost med grekiska kryddor och tomater) i all sin enkelhet på favoritön Folegandros i Grekland. ICA-handlare i fokus TOBIAS PETTERSSON ICA Nära, Insjön Coronapandemin har drivit ICA-handlare runtom i landet till kreativa initiativ för att stötta personer som drabbas på olika sätt. Johan Lindberg, redaktionschef FÖR ALLA På buffe.se hittar du information om innehåll av gluten, laktos, mjölk protein och ägg i vissa av våra recept liksom tips på hur du kan anpassa dem. 5 BUFFÉ #10/2020 Tobias Pettersson i Insjön tillhör dem. Berätta om ert initiativ! – Vi gick ut på vår Facebooksida och erbjöd oss under en period att ersätta eventuellt inkomstbortfall till följd av covid-19 för alla som jobbar inom vården här i Dalarna, totalt bidrog vi med en halv miljon kronor. Hur fick ni idén? – Idén var en impuls när jag fick höra av en kund att det första fallet nått Dalarna. Då gick jag och skrev inlägget direkt. Ledare @tidningenbuffe “
Buffé OKTOBER – TREND/SMAK/DESTINATION
Buffé SMAKA PÅ PERU
Buffé BRÖD PÅ FRANSKA
Buffé BUFFÉ 25 ÅR
Buffé KIMCHI MED MERA
Buffé Har du hört talas om bulgogi?
Buffé ICAs EGNA SIDOR
Buffé SOFIAS SPANING