Buffé 1
DESTINATION liverpool Årets Eurovisionstad Liverp
ool ligger i nordvästra England och har förutom en imponerande musikhistoria en matscen med både brittiska klassiker och lokala specialiteter. Recept på en variant av wet nelly hittar du på buffe.se Signaturrätter WET NELLY En saftig, engelsk frukt kaka gjord på vitt bröd, smör, socker, ägg, kryddor och en massa torkad frukt som russin. Serveras med vaniljsås och en kopp te. LIVERPOOL TART En söt paj med fyllning gjord på smör, socker, ägg och citroner som först kokas och sedan mixas hela. SCOUSE En gryta på bitar av kött, potatis, morot och lök, men man kan använda lite vad man har till hands. Åts förr framför allt av sjömän ute till havs. På bageriet Han är kanske inte från just Liverpool, men vem representerar bättre det moderna brittiska köket än Jamie Oliver? Bland de otal kokböcker han gett ut finns Together, som hyllar den gemensamma mål tiden och Vego, där grön sakerna står i fokus. AFTERNOON TEA REDAN 2008 VAR Liverpool europeisk kulturhuvudstad och nu är det alltså dags att vara värd för årets upplaga av Eurovision. En av tidernas mest ikoniska och världens kanske mest kända popoch rockgrupp – The Beatles – kommer också från Liverpool. Men allt är inte musik, staden har även en lokal matscen som gör sig påmind. Bland annat kallas dess invånare för ”Liverpudlians”, men går också under namnet ”Scousers”. Scouse är dessutom en maträtt, som brukar jämföras med svensk lapskojs. Den 28 februari är Global Scouse Day i Liverpool. Annars äter man mycket av sådant som är populärt i resten av England, som fish and chips och Sunday roast. De grönsaker som blivit över efter middagen steker man dagen efter som en pytt i panna och kallar den bubble and squeak, efter ljudet den gör när den fräser. Tack vare invandringen har man även ett stort utbud av curry. Oftast indisk, men även thailändsk eller jamaicansk. Stadens signaturgodis är Everton mints, en hård svartvitrandig karamell med en kärna av kola. 11 BUFFÉ #02/2023 På The Wild Loaf bakas bland annat något av det mest brittiska som finns: portions pajer. Det finns både söta och salta varianter, som mince pie med torkad frukt, kryddor och fett eller purjolökspaj med ricotta. LAGA HEMMA Klä portionsformar med smördeg och fyll dem med mjuk stekt purjolök som blandats med ricotta och parmesan, kanske lite fräst vitkål eller bitar av kokt potatis. Lägg på ett smördegslock och gör snitt. Grädda i 200 °C tills de är gyllene. Riv över mer parmesan vid servering. Precis som andra britter älskar man i Liverpool sitt afternoon tea. De moderna restaurangerna serverar allt från minihamburgare till wraps medan de mer klassiska satsar på scones, sandwiches och bakelser. Alltid tillsammans med te. SEX INSLAG PÅ EN ENGELSK FRUKOST ÄGG BACON KORV BAKADE BÖNOR GRILLADE TOMATER ROSTAT BRÖD MER ÄN BARA fotboll och musik – upptäck matstaden Liverpool! TYPISK PUBMAT PIGS IN A BLANKET CHICKEN WINGS FISH AND CHIPS SANDWICHES SCOUSE KOKBOK
Buffé MUSIKFESTENS FINGER FOODS Soffvänligt och oe
motståndligt gott: ladda upp för vinterns glittrande mus
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för en liten peng
– här är maten vi mer än gärna lagar veckan innan löning
Buffé NU LAGAR VI MAT! 5 recept som får familjens
yngsta kockar att kavla upp ärmarna och vilja hjälpa til
Buffé FIKAFEST! Från cookies till dammsugare: vi b
akar våra bästa fikaklassiker i långpanneformat.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Extra fina priser, uppladdni
ng inför musikfesten och en snacksig nyhet i frysdisken.