Buffé 1
LEDARE & MEDARBETARE LINDA LUNDGREN Matstylist Li
nda kan konsten att styla mat som får det att vattnas i munnen. I månadens Buffé ser du resultatet på sidorna 7–11 och 31–33. Hur håller du nere dina matkostnader? – Jag lagar mat på rester! Och använder råvaror i säsong, det finns mycket goda rotfrukter och kålsorter nu. Vad är ditt bästa tips för att involvera barn i matlagningen? – Att redan från liten ålder låta dem vara delaktiga i matlagningen. AGNES REGELL Konceptansvarig och redaktör ATT SOM FEMÅRING stå på en pall i det trånga köket hos min farmor. Skala buljongtärningar, sakta och med vördnad, tagandes mitt uppdrag på största allvar. Sedan, långsamt skjutsa ner dem tillsammans med den finhackade löken i kastrullen medan farmor förbereder resten av ingredienserna till dagens soppa, nynnandes på samma sång som alltid. ATT I 12-ÅRSPRESENT få Johanna Westmans kokbok Första kokboken i världen. Några månader senare är ett uppslag i kokboken alldeles nedfläckat med smöriga fingeravtryck som ett resultat av den flitiga användningen av just precis de sidorna. För där finns receptet på cupcakes, som jag provar i oändliga variationer med olika frostings, färger och toppings. ATT 14 ÅR gammal få i hemkunskapsläxa att laga mat från ett visst kapitel i kokboken – det om baljväxter – och välja falafel. Noggrant måttandes och maniskt läsandes receptstegen om och om igen för att inget ska gå snett. Självklart slutar det med frityrhaveri och en kastrull med olja full av oätliga falafelsmulor. ETT MATINTRESSE BÖRJAR alltid någonstans. För mig kan det mycket väl ha varit hos farmor, i cupcakeköket eller med näsan i hemkunskapsboken. För ett barn i din närhet kan det vara med recepten signerade just Johanna Westman på sidorna 22–29. Trevlig läsning! Sylvass redaktör med huvudet på skaft – med Agnes som konceptansvarig är det inte konstigt att Buffé är en av landets främsta mattidningar! På sidan 23 hittar du hennes intervju med Johanna Westman. Hur håller du nere dina matkostnader? – Genom att planera mera och spontanhandla mindre. Att scanna igenom kylen innan man handlar gör faktiskt skillnad! Vad är ditt bästa tips för att involvera barn i matlagningen? – Tid och tålamod! För vår snart 2-åring handlar det mycket om att bara få vara delaktig, oavsett om det är genom att röra i en skål eller att lägga ner något i stekpannan. ICA-HANDLARE I FOKUS THOMAS FRICK ICA Nära Årstadal, Stockholm Thomas började sin ICA-karriär 1996 och har sedan 2015 drivit den moderna närbutiken med de generösa öppettiderna och ett fantastiskt kundmöte. Liv Bossuyt, redaktionschef Hur gör ni för att underlätta för era kunder ekonomiskt? – Vi jobbar konstant med bra klipp! Sedan har vi som filosofi att aldrig slänga mat och erbjuder därför alltid riktigt bra priser på varor med lite kortare hållbarhet. Vilket är ditt bästa spartips? – Ät mer vegetariskt, gärna soppor som till exempel spenat- eller potatissoppa. Det är både gott och billigt! Välj också mat efter säsong och butikserbjudanden. 5 BUFFÉ #02/2023 ledare Foto Per Myrehed
Buffé MUSIKFESTENS FINGER FOODS Soffvänligt och oe
motståndligt gott: ladda upp för vinterns glittrande mus
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för en liten peng
– här är maten vi mer än gärna lagar veckan innan löning
Buffé NU LAGAR VI MAT! 5 recept som får familjens
yngsta kockar att kavla upp ärmarna och vilja hjälpa til
Buffé FIKAFEST! Från cookies till dammsugare: vi b
akar våra bästa fikaklassiker i långpanneformat.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Extra fina priser, uppladdni
ng inför musikfesten och en snacksig nyhet i frysdisken.