Buffé 1
SMAK rödlök TIPS – Om du vill mildra smaken på rå
lök och få den extra krispig: Lägg skalad och skivad eller hackad lök i kallt vatten ca 15 minuter och häll av. – När du inte ska använda hela löken: Skala, hacka och frys in det som blir över. Ta fram nästa gång du behöver. – Så gör du picklad rödlök: Skala och skiva 2 rödlökar tunt och lägg i en väl rengjord burk. Koka upp 1 dl vatten, 1 dl strösocker och ½ dl ättiksprit (12 %). Häll den varma lagen i burken och låt svalna. Ställ i kylen. Picklad lök håller ca 1–2 veckor i väl rengjord burk i kylen. FÖRVARA RÄTT Torrt och kallt, gärna i en papperspåse. ALLT DU BEHÖVER VETA LÖKEN HAR FUNNITS i Nordeuropa sedan förhistorisk tid. Den odlade löken tros härstamma från området kring södra Kaspiska havet i Centralasien och har odlats ända sedan 3000-talet f.Kr. i Kina, Indien och Egypten. Lök odlas i fält genom att plantera så kallad sättlök som växer och blir till en eller flera plantor med själva löken under och blasten över jord. Rödlöken är nära besläktad med den gula men känne tecknas av sin rödlila färg. Säsongen för svensk rödlök varar från september till slutet av mars och den kan odlas i större delen av landet. Rödlök är en viktig smaksättare och ingrediens i många rätter. Den äts ofta rå men passar också utmärkt i matlagning och inläggningar. Ju färskare löken är, desto mildare är den. Vid lagring utvecklas smaken och blir starkare. LAGER PÅ LAGER av lila syra och sötma – djupdyk i rödlökens värld! RECEPT ca 20 cm i diameter, på medel värme tills den är Visste du att... … lök är en viktig källa till antioxidanter? … det är antocyanin som ger rödlöken dess lila färg? … den skarpa lukten och smaken beror på aminosyror som i kontakt med syre omvandlas till svavelhaltiga ämnen, varav vissa är tårdrivande? TARTE TATIN MED RÖDLÖK 4–6 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 4 rödlökar 25 g smör 2 msk hackad timjan eller 1 tsk torkad ½ tsk salt 3 msk rörsocker 2 msk vinäger 1 rulle färdig smördeg 250 g GÖR SÅ HÄR 1. Skala löken men spar roten, skär i tunna klyftor. Stek löken i smöret i en ugnstålig stekpanna, 9 BUFFÉ #02/2023 gyllene och mjuk på båda sidor, ca 15 minuter. Tillsätt timjan, salt, socker och vin äger och stek ytterligare några minuter. Ta från värmen. 2. Sätt ugnen på 200°C. Rulla ut smördegen och skär ett lock som passar stekpannan och lägg på. Gör några snitt i degen och ställ i mitten av ugnen ca 20 minuter eller tills den är gyllene. Låt svalna ca 10 minuter och vänd försiktigt upp och ner. Toppa gärna med extra timjan.
Buffé MUSIKFESTENS FINGER FOODS Soffvänligt och oe
motståndligt gott: ladda upp för vinterns glittrande mus
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för en liten peng
– här är maten vi mer än gärna lagar veckan innan löning
Buffé NU LAGAR VI MAT! 5 recept som får familjens
yngsta kockar att kavla upp ärmarna och vilja hjälpa til
Buffé FIKAFEST! Från cookies till dammsugare: vi b
akar våra bästa fikaklassiker i långpanneformat.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Extra fina priser, uppladdni
ng inför musikfesten och en snacksig nyhet i frysdisken.