Buffé 1
Buffé MUSIKFESTENS FINGER FOODS Soffvänligt och oe
motståndligt gott: ladda upp för vinterns glittrande mus
Buffé INNAN LÖNING Stora smaker för en liten peng
– här är maten vi mer än gärna lagar veckan innan löning
Buffé NU LAGAR VI MAT! 5 recept som får familjens
yngsta kockar att kavla upp ärmarna och vilja hjälpa til
VARDAG ATT PLANERA OCH laga mat för familjens all
a medlemmar kan vissa dagar känns som en ren omöjlighet. Ibland blir lösningen färdiga köttbullar och snabbmakaroner, ibland att ställa sig och laga vad som kan kännas som en hel buffé av olika rätter – bara för att alla ska bli mätta och glada. Men så finns det en tredje lösning, nämligen att bjuda in barnen till köket. Johanna Westman, receptkreatören, kokboksförfattaren och tv-profilen som i mer än 20 år har väckt nyfikenhet för mat bland såväl barn som föräldrar, berättar om vikten av att låta barnen ta plats i köket. Varför bör man engagera barnen i matlagningen? – Matlagning är för mig en kärlekshandling – ett sätt att rå om både sig själv och andra. Det är en konkret, inkluderande och social aktivitet där alla i familjen kan delta, där man med hjälp av kreativitet upptäcker och skapar något tillsammans. Att vi dessutom lever i ett samhälle som ständigt matar oss med negativa signaler kring mat och hälsa gör att det idag känns viktigare än någonsin att hjälpa våra barn att hitta en sund relation till mat och samtidigt upptäcka matlagningens alla fantastiska komponenter. Vilka misstag är vanliga att man som förälder gör när man lagar mat med barn? – Jag tror att många kan tycka att det känns lite rörigt Experimentera mera Låt barnen ansvara för smaksättning. Vad händer om man i t ex crème fraiche tillsätter paprikapulver? Citronskal? Örter? Ett steg i taget Prova att introducera nya smaker i små steg – laga ett säkert kort, men smaksätt lite annorlunda. Kanske blir potatismos med lite riven palsternacka en ny storfavorit? Små beslut är lättare än stora! Att få frågan ”vad vill du äta till middag?” kan för barn kännas överväldigande. Att istället få lite hjälp på traven som exempelvis ”ska vi äta grön eller orange soppa?” väcker ofta ett större engagemang. 23 BUFFÉ #02/2023 att engagera barnen, att saker går fel, att det blir lite extra stökigt och att man som vuxen därför tilldelar barnen uppgifter som att duka eller skala morötter. Försök istället att bjuda in till det som faktiskt är kul och kreativt i matlagningen och våga frångå recept! Vad gör det om det blir lite kaosigt, eller om maten inte blir exakt så som du tänkt dig? Sedan tror jag att man vinner mycket på att reflektera över hur man själv pratar om veckans middagar: som en mysig stund tillsammans, eller som något omständligt med fokus på det jobbiga i att planera, laga och få alla att äta. Har du något tips till alla föräldrar med små kräsna middagsgäster där hemma? – I Sverige är begreppet barnmat djupt rotat och med det en allmän bild om att halvfabrikat som industritillverkade köttbullar och pannkakor skulle vara den mat som barn gillar bäst. Men sanningen är att det inte finns någon universell barnmat, barn gillar olika mat i alla olika kulturer – precis som vi vuxna. Mitt bästa tips är därför att försöka bejaka barnens nyfikenhet och undvika påståenden som ”det här kommer du ändå inte att gilla” eller ”men det här brukar du ju tycka om”. Och om barnen inte tycker om maten du lagar första gången så gör det inget. Vem vet, den andra eller tredje gången kanske de fullkomligt älskar den! / Missa inte tävlingen om Johanna Westmans bok Varannan vecka på sidan 39.
Buffé FIKAFEST! Från cookies till dammsugare: vi b
akar våra bästa fikaklassiker i långpanneformat.
Buffé ICAs EGNA SIDOR Extra fina priser, uppladdni
ng inför musikfesten och en snacksig nyhet i frysdisken.