Buffé 1
Buffé FEBRUARI Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
DESTINATION Tokyo Från enkla nudelbarer, gyoza oc
h fantastisk sushi till all världens mat lagad med minutiös noggrannhet och exemplarisk hantverksskicklighet. Häng med till Japans huvudstad Tokyo! Recept på en variant av katsu sando hittar du på buffe.se DRÖM DIG BORTOM Sveriges gränser och rikta blicken mot Japans huvudstad Tokyo. Här är tipsen och inspirationen för hur du upptäcker en långväga matkultur – hemma i ditt eget kök. IZAKAYA En japansk bar där man beställer in flera olika smårätter att dela vid bordet. Vanliga rätter är friterad kyckling, yakitorispett, edamamebönor och tofu, men kan lika gärna vara pizza, bläckfisk eller picklade grönsaker. Signaturrätter KATSU SANDO Det pankopanerade, friterade fläskköttet tonkatsu har i denna rätt lagts mellan två skivor fluffigt vitt bröd och blivit en dubbelmacka. Givetvis med perfekt raka kanter. ONIGIRI Runda eller trekantsformade risbollar fyllda med bland annat lax, torkade fiskflingor eller inlagda plommon. Köps i vanliga matbutiker och äts som mellanmål. SHOYURAMEN Shoyu betyder soja. Detta är en ramenversion där buljongen smaksatts med just soja. Serveras med till exempel kokt ägg, långkokt fläsk och salladslök. KAFFE TOKYO ÄR EN myllrande storstad där varje distrikt har sin egen distinkta personlighet. Här finns affärsdistriktet, modedistriktet och området dit man åker för att köpa köksredskap. Det är ofta billigt att äta ute, medan frukter som melon och vindruvor kan kosta skjortan i matbutikerna. Man ska inte vara rädd för att promenera in på smågator eller spana uppåt, många utmärkta krogar ligger i bostadskvarter, på bakgator eller högt upp i husen. Och ser man en kö är det ofta värt att ställa sig i den. Kockarna i Tokyo lagar inte bara den japanska maten perfekt, utan egentligen vilken typ av mat de än tar sig för. Och kom ihåg att det är lika roligt att prova en japansk lyxrestaurang som en ramenbar där man beställer maten från en maskin. 11 BUFFÉ #01/2021 Precis som med allt annat tar man i Tokyo kaffe på största allvar. Det är lätt att hitta specialkaffebarer med exemplariskt kaffe. Bönorna kommer ofta från skandinaviska rosterier. BRA ATT VETA FOLKMÄNGD: 37 miljoner invånare. KURIOSA: Det sägs att det finns över 150 000 restauranger i Tokyo. TYPISKA RÅVAROR: Nudlar, sushiris, pickles, miso, soja och wasabi. TRE SORTERS NUDLAR Soba Udon Somen BOKTIPS Inte så mycket en kokbok som en guidebok till Tokyos krogliv. I Tokyo för foodisar delar Jonas Cramby med sig av sin initierade kunskap om den japanska matkulturen. Man får lära sig hur en ramenmaskin fungerar, hur man lagar japansk curry och var man hittar den bästa sushin. Laga som restaurangen! I ungdomliga området Shibuya ligger den alltid fullsatta izakayan Kotaro. Här serveras rätter som gyllenfriterade köttfärsbiffar, handskurna udonnudlar, tempura, sashimi, grillade ostron med miso, marulkslever och signaturrätten potatissallad med gurka och rökt ägg. PROVA HEMMA Gör ett mos på två sorters potatis, till exempel mandelpotatis och sparrispotatis. Blanda med tärnad gurka och toppa varje portion med ett löskokt ägg. Ringla över en vinägrett på dijonsenap.
Buffé NÄR CYPERN KOM TILL NORRLAND Hur smakar norr
ländsk grillost? Buffé reste till Västerbotten
Buffé DIPPA LOSS Till fredagssnackset, grönsakssta
varna eller lunchsalladen. Här är rörorna vi inte får no
Buffé MATSKOLA Dags att baka tigerkaka! Vi visar s
teg för steg hur du bakar barnens stora fi kafavorit.
Buffé MIDDAGSPREPP FÖR HELA FAMILJEN Vällagad mat
för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hj
Buffé ENKELT OCH ELEGANT Det enklaste sättet att g
öra vårvinterns middagar till något extra? Med snabba de
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Världens godaste ost, nyhete
r i fruktdisken och tipsen för hur du tacklar februarifö
Buffé SOFIAS SPANING Ta vara på citrussäsongen och
baka en kokoskaka med apelsinfrosting med guidning av B