Buffé 1
Buffé FEBRUARI Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
SMAK Kakao TRE TIPS CHOKLADPANNACOTTA En ljuvlig
dessertklassiker: Lägg 1 ½ gelatinblad i kallt vatten. Koka upp 4 dl vispgrädde och vispa ner 3 msk kakao och 3 msk strösocker. Ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Häll upp i 4 glas och ställ kallt minst 2 timmar. Toppa gärna med hallon. SNABB CHOKLADGLASS Enkel glass utan glassmaskin: Vispa ihop 1 burk sötad kondenserad mjölk 400 g med ¾ dl kakao. Vispa 5 dl vispgrädde och vänd ner. Häll i en form. Toppa gärna med hackade nötter. Frys minst 8 timmar. CHOKLADGRANOLA Frukostfavorit på nytt vis: Blanda 6 dl havregryn, 4 dl blandade frön eller nötter och 1 tsk flingsalt i en bunke. Vispa ihop 1 dl smält kokosolja, 1 ½ dl flytande honung och ½ dl kakao och blanda ner. Häll ut på en bakpappersklädd plåt och ställ in i nedre delen av ugnen 40–50 minuter på 150 °C. Rör om då och då. Låt svalna och blanda ner 3 dl hackad, torkad frukt och 2 dl kokosflakes. FÖRVARA RÄTT Kakaopulver ska förvaras torrt i rumstemperatur. ALLT DU BEHÖVER VETA KAKAO ÄR ETT träd som tillhör familjen malvaväxter. Trädet härstammar från Centralamerika och tropiska Sydamerika och ger 15–20 cm stora ovala frukter som vid mognad blir gulgröna, röda eller lila. Varje frukt innehåller 50–75 platta och mandelstora frön, de så kallade kakaobönorna, som ligger inbäddade i ett rosa fruktkött. Dessa bönor rensas, rostas, skalas och mals ner till kakaomassa. Kakaomassan pressas sedan för att framställa fettet kakaosmör och de presskakor som blir kvar mals till kakaopulver. Kakaomassa, kakaosmör och kakaopulver är tre av huvudråvarorna i choklad. RECEPT Visste du att... … kakaoträdets blommor pollineras främst av olika myggarter? … kakao innehåller små mängder koffein, men i betydligt mindre halter än kaffe och te? … det finns totalt cirka 5 miljoner kakaoodlare i världen? … vit choklad innehåller varken kakaomassa eller kakaopulver utan bara kakaosmör? BROWNIES MED HASSELNÖTTER 4 PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 100 g rostade hasselnötter 250 g smör 2 dl kakao 4 ägg 4 ½ dl strösocker 1 tsk salt 1 msk vaniljsocker 2 ¾ dl vetemjöl 1 tsk bakpulver GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform, ca 20 x 30 cm. 2. Hacka nötterna grovt. Smält smöret och rör ner kakao. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Vänd ner kakaosmöret, salt, vaniljsocker, nötter, mjöl och bakpulver. Bred ut smeten i formen. 3. Grädda i mitten av ugnen 20–25 minuter. Låt svalna och skär kakan i bitar. Servera gärna med vispad grädde. FÖLJ MED PÅ en djupdykning i den smakrika kakaobönans värld: tips, kul kunskap och goda recept där den läckra delikatessen sätter smak. Extra gott att kombinera med kakao: TIPS! Använd de nötter du har hemma, som valnötter, mandlar eller pecannötter. Chili Lakrits Hallon Flingsalt 9 BUFFÉ #02/2021
Buffé NÄR CYPERN KOM TILL NORRLAND Hur smakar norr
ländsk grillost? Buffé reste till Västerbotten
Buffé DIPPA LOSS Till fredagssnackset, grönsakssta
varna eller lunchsalladen. Här är rörorna vi inte får no
Buffé MATSKOLA Dags att baka tigerkaka! Vi visar s
teg för steg hur du bakar barnens stora fi kafavorit.
Buffé MIDDAGSPREPP FÖR HELA FAMILJEN Vällagad mat
för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hj
Buffé ENKELT OCH ELEGANT Det enklaste sättet att g
öra vårvinterns middagar till något extra? Med snabba de
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Världens godaste ost, nyhete
r i fruktdisken och tipsen för hur du tacklar februarifö
Buffé SOFIAS SPANING Ta vara på citrussäsongen och
baka en kokoskaka med apelsinfrosting med guidning av B