Buffé 1
Buffé FEBRUARI Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
TREND Alkoholfritt PODDTIPS Alkoholfri sprit – va
d är det? PÅ NÅGRA AV landets mest ansedda cocktailbarer har man under den senaste tiden uppmärksammat en allt större efterfrågan på alkoholfria drycker. Och då inte bara must, cider och alkoholfritt öl, utan även alkoholfria cocktails blandade på alkoholfri sprit – så kallade mocktails. I Sveriges Radios matprogram Meny från februari 2020 besöker Tomas Tengby det svenska företaget Gnista, en av få aktörer som producerar just alkoholfri sprit. Vill du veta mer? Leta upp avsnittet Alkoholfri sprit!! i SR-appen. Ca 250 %, så mycket ökade försäljningen av alkoholfritt under åren 2009–2019. Källa: Alkoholrapporten 2019, Systembolaget. Läskande budgetvariant ALKOHOLFRI SPRIT ÄR alltså ett sätt för hemmabartendern att experimentera men eftersom den här produktkategorin inte sällan når samma prisnivåer som traditionell sprit kan en alltför stor skaparglädje i hemmabaren bli ansträngande för plånboken. Ett lite mer budgetvänligt sätt att servera alkoholfria mocktails på är genom klassiska virgindrinkar, där spriten helt enkelt bara uteslutits. Testa att till exempel göra en fräsch och läskande alkoholfri mojito genom att muddla myntablad med lime i bitar och råsocker och blanda i ett glas tillsammans med krossad is och sodavatten. Fullständigt recept på alkoholfri mojito hittar du på buffe.se Berätta om GBG Soda, vad är det? – Vi vill att man ska kunna dricka något kul med utmanande smak även utan alkoholen. Därför mikrobrygger vi alkoholfria, intressanta drycker med spännande smaker. Vuxenläsk skulle man kunna kalla det! Hur skiljer sig alkoholfri öl mot traditionell? – Alkoholfri öl kan göras på många olika sätt. Man kan avstanna jäsningen, använda speciell jäst eller avlägsna alkoholen. Lättöl är exempelvis mer eller mindre en utspädd starköl, vilket gör att smaken kan bli ganska urvattnad. Alkoholfri öl tillverkar man däremot ofta som en starköl men tar bort alkoholen. Det ger en mer smakrik produkt. Vad ligger bakom den ökande trenden kring alkoholfritt? – Hälsoaspekten och att många bra alkoholfria alternativ dykt upp! Det är i dag även mer accepterat att avstå alkohol även om man inte är gravid eller ska köra bil. Precis som en del kallar sig flexitarianer och tar ett par vegetariska dagar i veckan så kan även de som normalt dricker alkohol välja att avstå vid vissa tillfällen. 8 BUFFÉ #02/2021 EN NY SORTS restaurangbesökare har blivit allt vanligare – de som av olika skäl beställer en alkoholfri dryck i glaset. Buffé utforskar den stadigt växande trenden alkoholfritt. TRE FRÅGOR SIMON SVENSSON Utbildad öldomare, lärare i ölbryggning och grundare av GBG Soda
Buffé NÄR CYPERN KOM TILL NORRLAND Hur smakar norr
ländsk grillost? Buffé reste till Västerbotten
Buffé DIPPA LOSS Till fredagssnackset, grönsakssta
varna eller lunchsalladen. Här är rörorna vi inte får no
Buffé MATSKOLA Dags att baka tigerkaka! Vi visar s
teg för steg hur du bakar barnens stora fi kafavorit.
Buffé MIDDAGSPREPP FÖR HELA FAMILJEN Vällagad mat
för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hj
Buffé ENKELT OCH ELEGANT Det enklaste sättet att g
öra vårvinterns middagar till något extra? Med snabba de
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Världens godaste ost, nyhete
r i fruktdisken och tipsen för hur du tacklar februarifö
Buffé SOFIAS SPANING Ta vara på citrussäsongen och
baka en kokoskaka med apelsinfrosting med guidning av B