Buffé 1
Buffé FEBRUARI Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé NÄR CYPERN KOM TILL NORRLAND Hur smakar norr
ländsk grillost? Buffé reste till Västerbotten
UPPTÄCK MED BUFFÉ kan hålla landskapet levande, s
äger Per och tillägger att det även ger framtidshopp för nya generationer mjölkbönder. – I inlandet syns det redan nu att landskapet växer igen i brist på boskap. En produkt som den svenska grillosten kan hindra det. Varje år importerar vi 4 000 ton halloumi till Sverige. Om vi kan nå upp till att sälja bara hälften av det så räddar det många norrländska mjölkgårdar, säger Per Mattsson och ser ut genom köksfönstret på kossorna som betar längs den spegelblanka älven nedanför huset – en idyll för såväl djur som invånare. TILLBAKA PÅ MEJERIET visar ostmästare Mattias stolt upp den cypriotiska ysttanken som skinande blank nu står på sin plats. Efter att komjölken med tillsatt vegetabilisk löpe har ystats så tumlas vasslen bort och de små ostkornen bildar små limpor av vit ost som kokas och slutligen behandlas i saltlake för att få den rätta sältan. Resultatet blir en svensk grillost. Mattias Norberg, en av fem ostmästare i Sverige med en högre yrkesutbildning. TRADITIONELLT HAR GRILLOST varit något att slänga på grillen till lakto-vegetarianer, men de senaste åren har svenskarna blivit alltmer uppfinningsrika i sin användning. Och Mattias är övertygad om att denna produkt kommer att öka kreativiteten ytterligare. – Jag har provat den i sallader med frukt och det blir en väldigt fin kombination av sälta och sötma. Den funkar även fint att riva över gratänger och som ersättare för till exempel mozzarella, säger han. PÅ FRÅGAN OM den svenska grillosten till och med slår den cypriotiska i smak är Mattias positiv men diplomatisk. – Det här är en annan ost med en annan men snarlik karaktär. Men jag kan verkligen uppskatta sötman och gräddigheten i den svenska grillosten så ja, kanske … – Men så är jag ju partisk i målet, tillägger han. / PÄRLCOUSCOUS MED SESAMSTEKT GRILLOST OCH MYNTAYOGHURT 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 2 dl pärlcouscous eller matvete 1 grönsaksbuljongtärning 400 g körsbärstomater 1 rödlök 1 msk finrivet citronskal 2 msk färskpressad citronjuice 2 dl hackad persilja 200 g grillost eller halloumi 1 msk flytande honung 2 msk sesamfrön 1 dl torkade tranbär ½ dl hackade pistagenötter rapsolja, olivolja salt, svartpeppar Myntayoghurt 2 dl matyoghurt (10 %) 1–2 msk hackad inlagd jalapeño ½ dl strimlad mynta GÖR SÅ HÄR 1. Myntayoghurt: Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med ½ tsk salt. 2. Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen med buljongtärningen. Häll av och blanda med 2 msk olivolja. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken tunt. 3. Blanda tomat, lök, citronskal och -juice, persilja, 2 msk olivolja, 2 krm salt och 2 krm peppar. Rör ner couscousen. Smula eller bryt grillosten i bitar. Stek grillosten i rapsolja tills den får lite färg. Ringla över honung och strö över sesamfrön och stek ytterligare någon minut. 4. Toppa salladen med grillosten, tranbär, pistagenötter och gärna extra mynta. TIPS! Har du fast honung hemma? Värm den kort tills den blir flytande. 19 BUFFÉ #02/2021
Buffé DIPPA LOSS Till fredagssnackset, grönsakssta
varna eller lunchsalladen. Här är rörorna vi inte får no
Buffé MATSKOLA Dags att baka tigerkaka! Vi visar s
teg för steg hur du bakar barnens stora fi kafavorit.
Buffé MIDDAGSPREPP FÖR HELA FAMILJEN Vällagad mat
för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hj
Buffé ENKELT OCH ELEGANT Det enklaste sättet att g
öra vårvinterns middagar till något extra? Med snabba de
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Världens godaste ost, nyhete
r i fruktdisken och tipsen för hur du tacklar februarifö
Buffé SOFIAS SPANING Ta vara på citrussäsongen och
baka en kokoskaka med apelsinfrosting med guidning av B