Buffé 1
Buffé FEBRUARI Trenden, råvaran och matkulturen at
t utforska just nu.
Buffé NÄR CYPERN KOM TILL NORRLAND Hur smakar norr
ländsk grillost? Buffé reste till Västerbotten
Buffé DIPPA LOSS Till fredagssnackset, grönsakssta
varna eller lunchsalladen. Här är rörorna vi inte får no
Buffé MATSKOLA Dags att baka tigerkaka! Vi visar s
teg för steg hur du bakar barnens stora fi kafavorit.
Buffé MIDDAGSPREPP FÖR HELA FAMILJEN Vällagad mat
för alla! Vi hjälper dig att lägga vardagspusslet med hj
SÖNDAGSPREPPEN Inköpslista 900 g kycklingfilé 2 f
örp kyld pizzadeg à 400 g, gärna surdeg ca 50 g parmesan 2 mozzarella à 125 g 125 g smör 1 apelsin 1 röd chili 8 vitlöksklyftor 1 kruka bladpersilja 1 kruka oregano 800 g röd paprika, gärna spetspaprika 500 g brysselkål 2 stora eller 4 små schalottenlökar 2 selleristjälkar 1 citron 1 ask smörgåskrasse 100 g 1 gul lök 400 g små tomater 300 g vitkål ½ kruka basilika 4 dl jasminris 2 dl urkärnade oliver 300 g pasta 1 lagerblad 1 grönsaksbuljongtärning 1 tsk dijonsenap 1 dl rostade pinjenötter FRÅN SKAFFERIET rapsolja olivolja vinäger salt svartpeppar strösocker Att förbereda KYCKLINGFILÉ I UGN 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 5 vitlöksklyftor 1 röd chili 1 msk finrivet apelsinskal 2 msk rumsvarmt smör 900 g kycklingfilé 1 tsk salt 2 krm svartpeppar 2 msk rapsolja GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 200 °C. Skala vitlöken. Skiva vitlöken och chilin tunt och blanda med apelsinskal och smör. Krydda kycklingen med salt och peppar och bryn i en stekpanna i oljan i ca 3 minuter per sida. 2. Lägg kycklingen på en plåt och bred över smöret. Ställ in i mitten av ugnen ca 15 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och innertemperaturen är minst 72 °C. KOKT RIS 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 4 dl jasminris ¾ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen med saltet. OLIVGREMOLATA 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 15 MIN INGREDIENSER 2 dl urkärnade oliver 1 kruka persilja 1 kruka oregano 1 vitlöksklyfta 1 tsk vinäger ½ dl olivolja GÖR SÅ HÄR 1. Hacka oliver, persilja och oregano. Skala och finhacka vitlök. Blanda alla ingredienser. ROSTAD PAPRIKA 2 MÅLTIDER FÖR 4 PERSONER / 45 MIN INGREDIENSER 800 g röd paprika, gärna spetspaprika 2 msk olivolja ½ tsk salt GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 175 °C. Dela paprikorna längsmed och kärna ur. Blanda med olja och salt och sprid ut på en bakpappersklädd plåt. 2. Rosta i mitten av ugnen ca 30 minuter tills paprikan börjar få lite färg. Att servera SÖNDAG KYCKLINGFILÉ I UGN MED RIS OCH ROSTAD PAPRIKA 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT 2 /3 sats kycklingfilé i ugn 28 BUFFÉ #02/2021 2 /3 sats kokt ris ½ sats rostad paprika ½ sats olivgremolata GÖR SÅ HÄR 1. Servera kycklingen med ris, rostad paprika och olivgremolata. MÅNDAG KYCKLINGSOPPA MED RIS OCH CITRON 4 PERSONER / 15 MIN REDAN FÄRDIGT 1 /3 sats kycklingfilé i ugn 1/3 sats kokt ris TILLSÄTT 2 stora eller 4 små schalottenlökar 2 selleristjälkar 2 msk olivolja 1 lagerblad 1 grönsaksbuljongtärning 2 msk finrivet citronskal 1 msk färskpressad citronjuice 1 ask smörgåskrasse 100 g salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala löken. Finhacka löken och sellerin. Stek i oljan tillsammans med lagerblad tills löken mjuknar. Tillsätt 8 dl vatten, buljongtärning, citronskal och -juice. Låt koka upp. 2. Dela kycklingen i mindre bitar. Lägg i soppan tillsammans med riset. Låt koka på svag värme ca 5 minuter tills kycklingen är varm, smaka av med salt. 3. Toppa soppan med krasse och peppar. TISDAG PASTA MED BRYSSELKÅL, BRYNT SMÖR OCH OLIVGREMOLATA 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats olivgremolata TILLSÄTT 500 g brysselkål 1 msk olivolja ½ tsk salt ca 300 g pasta 100 g smör parmesan till servering GÖR SÅ HÄR 1. Sätt ugnen på 225 °C. Ansa och halvera brysselkålen. Blanda med olja och salt på en plåt. Rosta i mitten av ugnen 10–15 minuter tills de får lite färg. 2. Koka pastan al dente i saltat vatten. Bryn smöret i en liten kastrull. 3. Blanda pastan med det brynta smöret och brysselkålen. Toppa med olivgremolatan och parmesan. ONSDAG PIZZA MED PAPRIKA, TOMAT OCH PINJENÖTTER 4 PERSONER / 30 MIN REDAN FÄRDIGT ½ sats rostad paprika TILLSÄTT 2 förp kyld pizzadeg à 400 g, gärna surdeg 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 4 msk olivolja 400 g små tomater 300 g vitkål 1 tsk vinäger 1 tsk dijonsenap 1 tsk strösocker 2 mozzarella à 125 g 1 dl rostade pinjenötter ½ kruka basilika salt, svartpeppar GÖR SÅ HÄR 1. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Stek i 2 msk olja och 2 krm salt tills löken mjuknar ca 10 minuter. Halvera tomaterna och tillsätt, stek ytterligare 5–10 minuter tills tomaterna kokat sönder lite. 2. Hyvla kålen tunt, gärna på mandolin. Rör ihop vinäger, senap, socker, 2 krm salt och 2 msk olja och blanda med kålen. 3. Sätt ugnen på 225 °C. Kavla eller tryck ut pizzadegarna på varsin bakpappersklädd plåt. Bred ut tomatsåsen och toppa med rostad paprika och mozzarella i bitar. Salta och peppra. 4. Grädda pizzorna en i taget 20–25 minuter tills de får fin färg. Toppa med pinjenötter och basilika och servera med kålsalladen.
Buffé ENKELT OCH ELEGANT Det enklaste sättet att g
öra vårvinterns middagar till något extra? Med snabba de
Buffé MATNYTTIGT Kocken och kokboksförfattaren Fri
da Ronge bjuder på recepten som gör det enkelt att skaff
Buffé ICAs EGNA SIDOR Världens godaste ost, nyhete
r i fruktdisken och tipsen för hur du tacklar februarifö
Buffé SOFIAS SPANING Ta vara på citrussäsongen och
baka en kokoskaka med apelsinfrosting med guidning av B