Buffé 1
VIETNAMESISKT Bánh Xèo VIETNAMESISKA PANNKAKOR 4
PERSONER / ÖVER 60 MIN INGREDIENSER 3 vitlöksklyftor 300 g skalade räkor 3 salladslökar 180 g färska böngroddar 150 g fläsksida eller stekfläsk 1 sats nuoc cham-dippsås 1 grovriven morot rapsolja salt, svartpeppar sallad och färska örter t ex mynta, koriander, thaibasilika Pannkakssmet 2 ½ dl rismjöl 1 dl kokosmjölk 1 tsk gurkmeja 1 salladslök GÖR SÅ HÄR Gỏi Cuốn Tôm SOMMARRULLAR MED RÄKOR 4 PERSONER / 30 MIN INGREDIENSER 1 förp risnudlar ca 180 g 3 vitlöksklyftor 400 g skalade räkor 1 omogen mango 1 gurka 200 g hjärtsallad ca 16 rispapper 1 sats nuoc chamdippsås neutral olja salt, svartpeppar färska örter t ex mynta, koriander, thaibasilika GÖR SÅ HÄR 1. Koka risnudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av och blanda med 1 msk olja. Skala och finhacka vitlöken. Stek vitlöken i 1 msk olja tills den får lite färg. Tillsätt räkorna och stek på hög värme ca 1 minut. Krydda med salt och peppar. 2. Skala mangon. Strimla mango och gurka fint. Skölj salladen och bryt bladen i mindre bitar. 11 BUFFÉ #04/2023 3. Doppa ett rispapper i taget i vatten några sekunder. Lägg på en skärbräda, pappret kommer mjukna under tiden du fyller det. Fyll med färska örter, sallad, gurka, mango, risnudlar och räkor. Rulla ihop och vik in sidorna, lägg på ett lätt oljat fat eller bakplåtspapper så de inte fastnar. Servera rullarna med dippsåsen. BUDGETTIPS Har du andra krispiga grönsaker hemma, som morot eller paprika? Använd i sommarrullarna. NUOC CHAMDIPPSÅS CA 1 ½ DL / 15 MIN INGREDIENSER 3 msk fisksås 2 msk färskpressad limejuice 2 msk strösocker 1 finhackad röd chili 2 finhackade vitlöksklyftor GÖR SÅ HÄR 1. Blanda alla ingredienser med 3 msk kallt vatten. 1. Pannkakssmet: Vispa ihop rismjöl, kokosmjölk, 3 dl ljummet vatten, ½ tsk salt och gurkmeja till en jämn smet och låt den vila minst 30 minuter i kylen, gärna några timmar. Hacka salladslöken fint och tillsätt precis innan stekning. 2. Skala och hacka vitlöken. Stek i 1 msk olja på hög värme tills den får färg. Tillsätt räkor, 1 krm salt och 1 krm peppar och stek ca 2 minuter. Strimla salladslöken och blanda med böngroddarna. Strimla fläsksidan tunt. 3. Värm 2 msk olja i en stekpanna, ca 24 cm i diameter. Sprid ut ¼ av fläsksidan i stekpannan och stek 20–30 sekunder. Tillsätt ca 1 dl av smeten och tippa pannan så den fördelar sig jämt. Tillsätt ¼ av räkorna. Sätt på lock och sänk till medelvärme. Stek ca 2 minuter och tillsätt ¼ av böngroddarna och salladslöken och sätt på locket igen. Låt steka ytterligare 1–2 minuter tills pannkakan är frasig i botten. Vik försiktigt ihop och lyft upp på en tallrik. Upprepa med resten av smeten. 4. Blanda dippsåsen med riven morot. Servera pannkakorna med sallad, färska örter, dippsåsen och gärna limeklyftor.
Buffé ROTFRUKTSPYTT Pytt är en perfekt resträtt at
t laga av det du har hemma.
Buffé KLADDKAKA Minimera elförbrukningen, baka kla
ddkakan utan ugn!
Buffé MOROTSLIMPA Du sparar många kronor på att ba
ka eget bröd, här i en härlig morotsversion!